Koronavírus-számok Magyarországon 9/27/2022
Elhunytak 0 Σ 47 457
Kórházban 0 Σ 923
Fertőzöttek 0 Σ 2 082 750
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 417 738
A legújabb trendek

Duda Ernő virológus: Egy-két hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet

2021 augusztus 16., hétfő 7:01
21

„Ez a vírus eddig már annyi meglepetést okozott, hogy nem lehet tudni, miképp alakul a jövő, mi lesz itt az iskolakezdéskor. Az a helyzet, hogy ez egy exponenciális görbe, egy-két hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet, de reméljük, hogy ez nem történik meg” – mondta a Pénzcentrumnak Duda Ernő virológus, aki hozzátette, hogy szerinte nem volt rossz döntés, hogy az iskolásokat szeptember első napjaiban oltják csak, „de előnyösebb lett volna, ha ezt korábban teszik meg”, mondjuk a nyári táborokban.

Duda szerint „a társadalmon belül is a középiskolások és az egyetemista korúak azok, akik leginkább tudják terjeszteni a fertőzést”, mert egy középiskolás egy hét alatt annyi emberrel találkozik, amennyivel egy nyugdíjas egy év alatt sem.

Arról is beszélt, hogy a maszkviselést az órákon nem tenné kötelezővé, „mert a vírus cseppfertőzéssel terjed, ha valaki ül a helyén, és csendben van, az nagy valószínűséggel nem terjeszti a betegséget”, inkább azt javasolja, tartsanak minden ablakot nyitva az iskolákban, hogy járjon a levegő.

„Amikor kiszabadulnak a gyerekek az óráról, harsány ordítással kommunikálnak egymással, ekkor történik a legtöbb fertőzés. Gondolom, mindannyian vissza tudunk emlékezni, milyen hangzavar van egy iskolában a szünetben: márpedig minél hangosabban beszél valaki, annál magasabb a fertőzés esélye” – mondta Duda, aki szerint ezért is veszélyesek a focimeccsek és más sportesemények, ahol „mindenki torkaszakadtából ordít”.

Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Duda Ernő szerint az „átlagpopuláció” ne rohanjon harmadik oltásért, az most azoknak fontos, akik „Sinopharmot kaptak és 60 éven felüliek”. Szerinte a kínai vakcinával oltott időseket nemcsak egyszer, de kétszer is újra kellene oltani, mert „már bizonyított, hogy egy jelentős részüknek semmiféle védettség nem alakult ki”.

A virológus úgy fogalmazott, „elkerülhetetlennek” érzi a negyedik hullámot, mert „az ország harmada nem oltatta be magát, ez a delta-variáns pedig legalább kétszer-háromszor olyan fertőző, mint az a vírus, ami tavaly volt forgalomban”. Emiatt úgy látja, „megvan az esély arra, hogy ugyanakkora hullám következzen be, mint a második, vagy a harmadik volt”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt