Előrehozott választásokat tartanak Kanadában

2021 augusztus 16., hétfő 4:14

„Ki ne szeretne szóhoz jutni ebben a döntő, fontos következményekkel járó pillanatban? Ki ne szeretne egy esélyt, hogy segítsen eldönteni, merre tartson a hazánk? A kanadaiaknak dönteniük kell a koronavírus elleni küzdelem befejezéséről, és az ország újjáépítéséről”

– mondta Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök, miután bejelentette, hogy előrehozott választásokat tartanak, és 2023 októbere helyett idén szeptember 20-án lesz a választás.

Egyes hírek szerint Trudeau most a sikeresnek tartott járványkezelést kihasználva nyerné vissza pártja többségét a kanadai parlamentben. 2019-ben a Liberális Párt elveszítette korábbi többségét, miután a választásokon csak 157 mandátumot kaptak a 338-ból. A többség megszerzéséhez minimálisan 170 mandátumot kell megszerezni a kanadai parlamentben. A választások megindításához a kanadai miniszterelnöknek a parlament feloszlatására irányuló kérelmet kell benyújtania Mary Simon főkormányzóhoz, aki II. Erzsébet brit királynőt képviseli az országban.

Justin Trudeau augusztus 15-én Fotó: DAVE CHAN/AFP

„Olyan döntéseket fogunk hozni, amelyek nemcsak az elkövetkező hónapokra, hanem az elkövetkező évtizedekre is hatással lesznek. A kanadaiak megérdemlik, hogy beleszóljanak ezekbe a döntésekbe, és pontosan ezt a lehetőséget fogjuk megadni nekik” – mondta Trudeau.

Politikai elemzők szerint a miniszterelnök már nem olyan népszerű, mint korábban volt, de kormánya járványkezelését széles körben sikerként értékelték. Kanada ma már elegendő vakcinával rendelkezik ahhoz, hogy akár minden állampolgárát beoltsák. A jogosult kanadaiak több mint 71 százaléka a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltását megkapta. Ezenkívül a kormány több milliárd dollárt fordított a gazdasági szereplők támogatására. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt