Olaszországban és Franciaországban is erdőtüzek pusztítanak

katasztrófa
2021 augusztus 17., 04:39
comments 1

Olaszországban a csökkenő hőség ellenére, a rendkívüli szárazság következtében emelkedett az erdőtüzek száma - számolt be hétfőn a helyi tűzoltóság. A tájékoztatás szerint embereik az elmúlt 12 órában csaknem 630 bevetésben vettek részt. A károk különösen Szicília szigetén és Calabriában, Olaszország déli részén súlyosak.

link Forrás

A két leginkább érintett régióban az oltási munkálatokat az Olaszország többi részéből érkező tűzoltó egységek támogatják - számolt be a római polgári védelmi hatóság. Az országban egyelőre megszűnt a már jó ideje tartó hőhullám. A következő két napra az egészségügyi tárca mérsékelte a hőségfigyelmeztetés szintjét.

A hivatalos időjárásjelentés szerint a következő napokban alacsonyabb, 30 Celsius-fok körüli hőmérsékletet várnak Olaszország nagy részén. Az aszály miatt azonban továbbra is nagy az erdőtüzek kockázata, különösen Szicílián. A sziget polgári védelme egy tartomány kivételével az egész régióra a legmagasabb fokú riasztási szintet rendelte el.

link Forrás

Június közepe óta a tűzoltóság több tízezer erdőtüzet regisztrált Olaszország-szerte. Szicíliában és az Adriai-tenger partján fekvő Pugliában a jelentések szerint több mint tízezer tűz volt, ezt követi Calabria és Lazio régió. Ez utóbbiban található a főváros, Róma is. Míg délen továbbra is esőre és így a helyzet további enyhülésére várnak, addig északon heves zivatarok okoznak gondot - figyelmeztetett a dél-tiroli polgári védelem. A helyi tűzoltóság hétfő esti beszámolója szerint már több, az időjárással kapcsolatos esethez is riasztották őket. Többek között áradásokhoz és az azzal kapcsolatos közlekedési akadályokhoz.

Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók hétfő éjjel a Franciaország délkeleti részén keletkezett erdőtüzekhez is. Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitter-oldalán azt írta, "Minden támogatásom annak a 600 tűzoltónak, akiket a lakosság védelmére mozgósítottak ezen az éjszakán". Var megyében egy nagy tűz tombol, kedvezőtlenek az időjárási körülmények - közölte. A tüzek előzménye hőhullám és aszály volt.

link Forrás

A miniszter azt tervezi, hogy kedden felkeresi az érintett régiót. A polgári védelem tájékoztatása szerint mintegy 430 tűzoltót vezényeltek a népszerű Saint-Tropez üdülővároshoz közeli hegyekben fekvő Gonfaronba. A munkálatokat tűzoltó repülőgépek támogatták alkonyatig.

link Forrás

A BFMTV francia hírtelevízió jelentése szerint a lángokat az erős szél szítja, és már mintegy 2800 hektárnyi területet elpusztítottak. Több vidéki utat lezártak. A marseille-i tűzoltóság korábban azt közölte, hogy mintegy 100 tűzoltót és 40 járművet küldtek a városon kívüli hegyvonulaton keletkezett tűzhöz. Mivel lakatlan területről van szó, a lakosság nem volt közvetlen életveszélyben. (MTI)

(borítókép: Davide Pischettola / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.