A Momentum és az MKKP kiáll Hadházy mellett, akit Horváth Csaba perrel fenyeget

POLITIKA
2021 augusztus 18., 14:17
comments 2

Horváth Csaba kedden nyílt levelet írt a zuglói előválasztáson elinduló Hadházy Ákosnak, amiben Zugló MSZP-s polgármestere azt írja: „Ön a múlt héten olyan csúsztatásokat, hazugságokat fogalmazott meg a zuglói ingatlaneladásokkal kapcsolatban, amelyekkel nemcsak a zuglóiakat tévesztette meg, hanem az ellenzéki összefogás szimpatizánsait is. Tette ezt azért, mert nem vette a fáradságot utánanézni a valóságnak vagy kifejezetten az volt a célja, hogy Zugló önkormányzatát rossz színben tüntesse fel.”

Horváth azt írta, az eladások nem „stikában, a nyilvánosságot kerülve” történtek, hanem a róluk szóló pályázat megjelent két országos napilapban (Népszava, Magyar Nemzet), Zugló online felületein, a Polgármesteri Hivatalban, kifüggesztve a Zuglói Zrt. hirdetőtábláján és az értékesítendő ingatlanon, valamint az Ingatlan.com felületén 30 napig.

Azt írta, a pályázat nyílt volt, az ingatlan eladásáról még 2013-ban, Papcsák Ferenc, fideszes polgármester idején döntöttek, az értékesítésről később többszörös testületi döntés született, csak 2019-ben hatszor is kiírtak nyilvános pályázati felhívást az ingatlanra.

Horváth Csaba
photo_camera Horváth Csaba Fotó: botost/444.hu

De a pályázatokra nem érkezett érvényes ajánlat, érdeklődő sem nagyon volt, valószínűleg a magas ár miatt. Ezért idén február 25-én újra döntött a testület a telek eladásáról, újabb értékbecslést készíttetett az önkormányzat, és végül 709 millió forintért lett legutóbb meghirdetve az ingatlan.

Horváth azt írta, nem maradhat következmények nélkül, hogy Hadházy valótlan állításokkal igyekezett megtéveszteni a zuglóiakat és lejáratni Zugló Önkormányzatát, és felszólította a képviselőt, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot, és adjon ki erről közleményt. Horváth azt írta: „Amennyiben ez 2021. augusztus 18-án 12:00-ig nem történik meg, Zugló Önkormányzata jó hírnevének megőrzése érdekében kénytelen leszek feljelentést tenni.”

Hadházy: A kerület egyik legértékesebb telkét adnák el áron alul Tiborcz István üzlettársának

Hadházy a Facebookon azt írta, kedden dönt Zuglóban a rendkívüli testületi ülés arról, „hogy a kerület egyik legértékesebb telkét eladják-e csökkentett áron Tiborcz István üzlettársának”, szerinte az önkormányzat érvei nem cáfoltak semmit: a kihirdetésben valótlan adatok voltak, az eladási kényszert pedig helytelen a családi ezüst kiárusításával orvosolni.

Hadházy azt írta a Zuglói Önkormányzatnak kommentben: „Polgármester úr pontosan tudja, hogy magánvádas ügyben a parlament nem adja ki a képviselőket, így a feljelentés egy teljesen fölösleges lépés.” Azt is írta, hogy örül, hogy a múlt heti bizottsági ülés után a keddi képviselő-testületi ülésen sem ment át az előterjesztés, és szerinte javítaná az ellenzéki összefogás hitelességét, ha ez az ügylet végleg lekerülne a napirendről.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő
photo_camera Hadházy Ákos független parlamenti képviselő Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Hadházy a Telexnek azt írta, Horváth eddig nem cáfolta a posztjaiban írtakat, ezért továbbra is azt állítja, hogy nagyon jó üzenet lenne, ha a testület nem szavazná meg ezt az előterjesztést arról, hogy csökkentett áron, de nagyobb beépíthetőséggel eladják ezt a telket Tiborczéknak. „Sajnálom, ha a polgármester úr sértve érzi magát, de ha jogi elégtételt szeretne, akkor azt javaslom, ne rágalmazás miatt jelentsen fel, hanem becsületsértés miatt polgári perben, mert sajnos a mentelmi jogot ilyen esetben nem adja ki a parlament. Én viszont állok a per elébe” – közölte Hadházy.

A Momentum, a Civilzugló és a Kétfarkú Kutyapárt kiállt Hadházy mellett

A Momentum közleményben reagálva azt írta, hogy a Civilzugló Egyesület és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt zuglói képviselőivel együtt „megdöbbenve olvasták a polgármester Hadházy Ákos képviselőt feljelentéssel fenyegető közleményét, melyet az önkormányzat nevében szignált”. „Úgy gondoljuk, hogy a harcias hang leginkább a keddi, határozatképtelenség – a szocialista képviselők távolmaradása – miatt elmaradt képviselő-testületi ülésről próbálja elterelni a figyelmet” – írják.

Azt írják, nem tartják korrektnek, hogy Horváth az önkormányzat nevében beszél, hiszen az Egressy út és Angol utca sarkán található telek eladását ebben a formában ellenzik a Momentum, a Civilzugló Egyesület, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, illetve a Demokratikus Koalíció képviselői is. „Tehát a testület jelentős része ellene van, ezért arra kérjük a polgármestert, hogy az önkormányzat nevében ne vádaskodjon!” – írják.

Azt is írták, hogy bár a polgármesteri közlemény hallgat, a környékbeli lakosok ellenzik a telek beépítését, több mint 1000 tiltakozó aláírást gyűjtöttek, mert a területre közparkot szeretnének, nem társasházat, és Zugló egyébként is a túlzott beépítés következményeitől szenved, elég csak az Egressy úti dugókra gondolni.

„Felhívjuk a polgármester figyelmét arra is, hogy az ellenzéki összefogás jelszava mögé bújva nem lehet bármit megtenni. Az ellenzék csak akkor tudja leváltani a Fideszt, ha megőrzi morális fölényét, és azokon a helyeken, ahol döntéshozó pozícióban van, nem követi el ugyanazokat a hibákat” – írják.

Tóth Csaba
photo_camera Tóth Csaba Fotó: botost/444.hu

A Momentum ott indítja Hadházyt az előválasztáson, ahol 2014 óta MSZP-s vezetés van, Tóth Csaba a helyi képviselő. Fekete-Győr András szerint Zuglóban minden 100 forintból ellopnak 40-et, és a jelöltjükkel valódi változást szeretnének a politikában. A nyár elején Karácsony Gergely és Jakab Péter is beállt Tóth Csaba mögé az előválasztási kampányban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.