Nem megy sehová az utolsó afganisztáni zsidó

2021 augusztus 18., szerda 8:28
14

A tálib hatalomátvétel ellenére úgy döntött, Kabulban marad Zebulon Simentov, az utolsó afganisztáni zsidó. Amerikába utazhatott volna, de azt mondta, akkor nem lett volna, aki gondoskodjon a zsinagógáról, írja a Jerusalem Post.

Felesége és két lánya 1998 óta Izraelben élnek, de ő sosem akarta követni őket, héberül sem beszél. „Mi dolgom lenne ott?” - kérdezte egy 2007-es interjúban. Simentov a zsidó vallás szerint éli a hétköznapjait, imádkozik és kóser módon táplálkozik, az állatokat is ő vágja az előírásoknak megfelelően, amire egy üzbég rabbitól kapott engedélyt.

Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

Az utolsó előtti afganisztáni zsidó 2005-ben halt meg, legendásan rosszul jöttek ki. Simentov 2002-ben azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy szóba sem áll vele, egy kutyát többre tart nála.

Ellentétük a 90-es évekre, az akkori tálib uralom idejére nyúlik vissza, rendszeresen feljelentgették egymást, volt idő, hogy mindkettejüket börtönbe zárták, de a Jewish Telegraphic Agency szerint ott is annyit veszekedtek, hogy inkább kiengedték őket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt