Nem megy sehová az utolsó afganisztáni zsidó

külföld
2021 augusztus 18., 08:28
comments 14

A tálib hatalomátvétel ellenére úgy döntött, Kabulban marad Zebulon Simentov, az utolsó afganisztáni zsidó. Amerikába utazhatott volna, de azt mondta, akkor nem lett volna, aki gondoskodjon a zsinagógáról, írja a Jerusalem Post.

Felesége és két lánya 1998 óta Izraelben élnek, de ő sosem akarta követni őket, héberül sem beszél. „Mi dolgom lenne ott?” - kérdezte egy 2007-es interjúban. Simentov a zsidó vallás szerint éli a hétköznapjait, imádkozik és kóser módon táplálkozik, az állatokat is ő vágja az előírásoknak megfelelően, amire egy üzbég rabbitól kapott engedélyt.

photo_camera Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

Az utolsó előtti afganisztáni zsidó 2005-ben halt meg, legendásan rosszul jöttek ki. Simentov 2002-ben azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy szóba sem áll vele, egy kutyát többre tart nála.

Ellentétük a 90-es évekre, az akkori tálib uralom idejére nyúlik vissza, rendszeresen feljelentgették egymást, volt idő, hogy mindkettejüket börtönbe zárták, de a Jewish Telegraphic Agency szerint ott is annyit veszekedtek, hogy inkább kiengedték őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.