Van egy másik oldala is a tavalyi Central Park-i történetnek

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 augusztus 18., szerda 18:04
61
  • Amy Cooper 2020 májusában vált akaratlanul világhírűvé, mikor hisztérikus állapotban rendőrt hívott egy fekete férfira.
  • A nőt akkor rasszistának, a férfit hősnek könyvelték el.
  • Egy podcastban beszélt arról, hogy a pánikot nem csak eljátszotta, és nem a férfi bőrszínével volt gondja, hanem korábbi traumatikus élményei miatt érezte magát veszélyben.

2020. május 25-én került nyilvánosságra és vált hamar világhírűvé az a videó, amin a New York-i Central Parkban egy fehér nő, Amy Cooper rendőrt hív a róla felvételt készítő fekete férfira, Christian Cooperre. A férfi a kamera bekapcsolása előtt arra kérte a nőt, hogy tegye pórázra a kutyáját, ami a parknak azon a részén egyébként kötelező, a nő viszont ezt megtagadta. Az eset odáig fajult, hogy a nő tárcsázta a rendőrséget, akiknek azt mondta, hogy egy afroamerikai férfi fenyegeti az életét.

A videó ugyanazon a napon készült, mint a George Floyd megöléséről szóló felvétel.

A Central Parkban készült videó - főleg az akkori közhangulatban - viszonylag egyértelmű értelmezést ajánl a nézőnek: a kamera előtt látható nő a kutyáját a nyakörvénél cibálva, egyre hisztérikusabban ismételgeti a rendőrségnek, hogy fenyegeti őt egy afroamerikai férfi, aki a felvétel alapján teljesen nyugodtan viselkedik, és nem csinál semmit azon kívül, hogy videóz. Amy Cooper lett a „Karen” embertípus tökéletes megtestesítője - a pejoratív kifejezést azokra a fehér, középosztálybeli nőkre használják, akik azt gondolják, hogy mindenféle társadalmi előny alanyi jogon jár nekik, és lenéznek mindenkit, akinek az övéktől eltérő bőrszíne vagy alacsonyabb társadalmi státusza van. George Floyd halála pedig éppen aznap mutatta meg, hogyan válhat egy egyszerű rendőri intézkedés teljesen indokolatlanul végzetessé egy fekete ember számára.

Christian Cooper felvételét a testvére, Melody töltötte fel a Twitterre, a videót órák alatt kapták fel. A kommentelők egyértelműen a férfi oldalára álltak, a nőt a népharag miatt kirúgták a munkahelyéről, örökbefogadott kutyáját visszaadta a menhelynek, és bocsánatot kért a tetteiért.

A nővel Kmele Foster amerikai podcast-műsorvezető készített interjút a több mint egy évvel ezelőtt történtekről, amit Bari Weiss egykori New York Times-publicista podcastjában adtak le.

A podcast arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy bár a média és a közönség egyöntetűen kiválasztotta azt a narratívát, amiben értelmezik a történetet, Amy Cooper oldaláról nézve egészen máshogy néz ki a sztori. A nő állítása szerint nem Christian Coopernek akart ártani a hisztérikus telefonhívással, hanem egészen őszintén esett pánikba, de nem a férfi bőrszíne, hanem a helyzet miatt: egy számára ismeretlen, erdős területen maradt egyedül egy idegen férfival, aki a felvétel elindítása előtti szóváltásban fenyegetően lépett fel vele szemben.

Lépj be féláron a Körbe!

Egy hónap Cikkek tagság most 1 990 990 Ft.
Légy része a közösségünknek!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt