A csehek már kimentettek mindenkit Afganisztánból, akit ki akartak menteni

külföld
2021 augusztus 19., 14:20

A cseh mentőakció Afganisztánban már befejeződött, jelentette ki Andrej Babis kormányfő csütörtökön Prágában.

Babis elmondása szerint a cseh hadsereg különrepülőgépe három alkalommal fordult meg Kabulban, és hazavitte az összes cseh diplomatát, családtagjaikat, a cseh katonákat és a csehekkel együttműködő afgánokat a családtagjaikkal együtt.

„Összesen 170 afgán állampolgárt hoztunk Csehországba, akiknek az élete veszélyben forgott” - jegyezte meg sajtótájékoztatóján a kormányfő. A cseh gépek két lengyel és négy szlovák állampolgárt is hazahoztak.

Az afgánok most karanténban vannak, és a hatóságok a jövőjükről tárgyalnak velük. Többen ugyanis Németországba vagy Franciaországba szeretnének menni, ahol rokonaik, ismerőseik vannak.

„Csehország mindenkit evakuált, aki benne volt a külügyi tárca jegyzékében. A mentőakció egy kisebb csoda volt” - mondta Jakub Kulhánek külügyminiszter.Nem zárta ki, hogy lehetnek még Kabulban olyanok, akik szintén együttműködtek a csehekkel, őket a szövetségesek fogják kimenteni Afganisztánból. A külügyminisztérium eddig két ilyen afgánról tud, akik azonban már egy amerikai gépen vannak. Ugyanakkor olyan értesüléseik is vannak, hogy a kabuli repülőtér közelében további afgán családok vannak, akik kapcsolatban voltak a csehekkel.

Jan Hamácek belügyminiszter szerint Prága egyelőre nem számol azzal, hogy újra különgépet küldene Afganisztánba.

Afganisztánnak továbbra is szüksége lesz segítségre - jegyezte meg a külügyminiszter, aki szerint a cseh diplomácia a jövőben is nagy figyelmet szentel ennek az ázsiai országnak. Kulhánek úgy véli, hogy az eddiginél jóval pragmatikusabb diplomáciára lesz szükség, a NATO-nak és az Európai Uniónak erőteljesebben kell majd együttműködnie olyan regionális hatalmakkal, mint Pakisztán, Kína vagy Katar, amelyek kapcsolatokat tartanak fenn a tálibok vezetőivel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.