A csehek már kimentettek mindenkit Afganisztánból, akit ki akartak menteni

augusztus 19., csütörtök 14:20

A cseh mentőakció Afganisztánban már befejeződött, jelentette ki Andrej Babis kormányfő csütörtökön Prágában.

Babis elmondása szerint a cseh hadsereg különrepülőgépe három alkalommal fordult meg Kabulban, és hazavitte az összes cseh diplomatát, családtagjaikat, a cseh katonákat és a csehekkel együttműködő afgánokat a családtagjaikkal együtt.

„Összesen 170 afgán állampolgárt hoztunk Csehországba, akiknek az élete veszélyben forgott” - jegyezte meg sajtótájékoztatóján a kormányfő. A cseh gépek két lengyel és négy szlovák állampolgárt is hazahoztak.

Az afgánok most karanténban vannak, és a hatóságok a jövőjükről tárgyalnak velük. Többen ugyanis Németországba vagy Franciaországba szeretnének menni, ahol rokonaik, ismerőseik vannak.

„Csehország mindenkit evakuált, aki benne volt a külügyi tárca jegyzékében. A mentőakció egy kisebb csoda volt” - mondta Jakub Kulhánek külügyminiszter.Nem zárta ki, hogy lehetnek még Kabulban olyanok, akik szintén együttműködtek a csehekkel, őket a szövetségesek fogják kimenteni Afganisztánból. A külügyminisztérium eddig két ilyen afgánról tud, akik azonban már egy amerikai gépen vannak. Ugyanakkor olyan értesüléseik is vannak, hogy a kabuli repülőtér közelében további afgán családok vannak, akik kapcsolatban voltak a csehekkel.

Jan Hamácek belügyminiszter szerint Prága egyelőre nem számol azzal, hogy újra különgépet küldene Afganisztánba.

Afganisztánnak továbbra is szüksége lesz segítségre - jegyezte meg a külügyminiszter, aki szerint a cseh diplomácia a jövőben is nagy figyelmet szentel ennek az ázsiai országnak. Kulhánek úgy véli, hogy az eddiginél jóval pragmatikusabb diplomáciára lesz szükség, a NATO-nak és az Európai Uniónak erőteljesebben kell majd együttműködnie olyan regionális hatalmakkal, mint Pakisztán, Kína vagy Katar, amelyek kapcsolatokat tartanak fenn a tálibok vezetőivel. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt