Így néz ki a táliboknál egy tárgyalás, ahol kézlevágásról döntenek

augusztus 19., csütörtök 4:11
13

Elképesztő sebességgel pörögtek az események Afganisztánban az elmúlt héten. Napok alatt jutottunk el a tálibok előrenyomulásáról szóló hírektől odáig, hogy az afgán főváros, Kabul is a kezükön van, és nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak a tervezett berendezkedésről.

A tálib szóvivő, Zabihullah Mudzsahid elmondta, a sária, vagyis az iszlám jogrend lesz érvényben az országban - annak fundamentalista értelmezése szerint.

A Vice News még júniusban megjelent videójában mutatta be, hogyan néz ki az igazságszolgáltatás a tálibok elképzelései szerint. A videó forgatásának idején, januárban még nem tartották az egész országot ellenőrzésük alatt, Hind Hassan, a Vice riportere pedig bejutott Wardak tartomány tálib kézen lévő részére.

Az egyik jelenetben megmutatják, hogyan hallgatnak meg a tálibok egy juhlopással vádolt férfit. Az alkalmi bíróság a helyi tálibokból áll össze Tawakul parancsnok vezetésével, a férfi előttük ül bármiféle képviselet, védő vagy segítség nélkül.

Mondd el az igazat, vagy megverünk, mondják neki, majd rá is ütnek egy bottal. Mobiltelefonnal veszik fel a vallomását, és azt mondják neki, mondja ki, hogy ellopta a juhot.

A parancsnok arra jut, hogy vagy kézlevágás vagy korbácsolás lesz a büntetés. Hivatalosan ez még csak egy előzetes meghallgatás, a végső ítéletet majd a „mobil bíró” mondja majd ki, aki emiatt érkezik a tartományba.

„Az emberi jogi szervezetek azt mondanák: egy képviselet nélküli ember elleni eljárás olyan emberek részéről, akiknek nincs jogi képzettségük, az nem igazságszolgáltatás, mit válaszolna erre” - kérdezi Hind Hassan riporter, mire Tawakul parancsnok azt mondja: Ez hülye kérdés, minden cselekedetünk a Koránból vezethető le.

Már akkor arról beszélt, hogy ezt akarják az egész országban, és a törvényeik alapján a megkövezést is visszahozhatják a házasságtörők számára. A parancsnok akkor azt mondta, mindent pontosan a sária és a Korán alapján fognak csinálni.

Az egész riportot érdemes megnézni - mára ez a társaság irányítja Afganisztánt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt