Sydney-ben és Új-Zélandon is meghosszabbították a legszigorúbb lezárásokat a romló járványadatok miatt

járvány
2021 augusztus 20., 07:02
comments 27

Sydney-ben egy hónappal, szeptember 30-ig meghosszabbították a lezárásokat, a város legsúlyosabban érintett 12 körzetében pedig este 9 és hajnali 5 óra között kijárási tilalmat is bevezettek. Így igyekeznek legalább lassítani a koronavírus rendkívül fertőző delta variánsának terjedését, ami már egész Új-Dél-Wales államban jelen van. Az ország 16 év fölötti lakosságának csak 28 százaléka van teljesen beoltva.

Üres vendéglátóhelyek a Sydney-i operaház mellett.
photo_camera Üres vendéglátóhelyek a Sydney-i operaház mellett. Fotó: BIANCA DE MARCHI/AFP

Az említett körzetekbe tilos belépni, aki megteszi, pénzbüntetésre és 14 napos karanténra számíthat. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma már három napja 600 fölött van, ezért Gladys Berejiklian, az állam kormányfője elrendelte az utcai maszkviselést, és a sportolást is korlátozták. A harmadik hullám a legnagyobb gondot Sydney-ben okozta az országban, a lezárások már június vége óta tartanak, ami a recesszió szélére sodorta a város gazdaságát.

Eközben Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke is bejelentette pénteken, hogy keddig meghosszabbítja az egész országra kiterjedő szigorú lezárást. Döntését azzal indokolta, hogy a vírus újabb, delta variáns miatti kitörésének mértékét egyelőre nem lehet felmérni. Új-Zélandon már 170 napja nem volt regisztrált eset, amikor kedden egy aucklandi férfi tesztje kimutatta a koronavírust. Ardern ezután rögtön a legszigorúbb karantént rendelte el. (Reuters 1, 2)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.