Koronavírus-számok Magyarországon 12/3/2021
Elhunytak + 191 Σ 35 122
Kórházban + 13 Σ 7 463
Fertőzöttek + 10 143 Σ 1 134 869
Tesztek + 43 276 Σ 8 559 975
Oltottak + 7 099 Σ 6 145 984
A legújabb trendek

Indiában jóváhagyták a világ első, koronavírus elleni DNS-alapú vakcináját

augusztus 21., szombat 6:03
1

A három dózisból álló ZyCoV-D elnevezésű vakcinát egyelőre csak sürgősségi használatra hagyták jóvá. A vakcinát gyártó Cadila Healthcare által idézett előzetes tanulmány szerint a DNS-alapú vakcina a beoltottak 66 százalékánál előzte meg a tüneteket okozó megbetegedést.

A Cadila Healthcare közölte, hogy Indiában eddig a legnagyobb klinikai vizsgálatot végezték el a vakcinával kapcsolatban, több mint 50 központban, 28 000 önkéntes bevonásával. Ez volt az első eset az országban, hogy egy vakcinát fiatalokon is teszteltek: ezer adagot 12 és 18 év közöttieknek adtak be.

A klinikai vizsgálatok harmadik szakaszát a járvány második hullámának csúcsán végezték, a gyártó szerint ez megerősítette a vakcina „hatákonyságát a variánsokkal szemben”, az oltást „biztonságosnak és jól tolerálhatónak” találták. Terveik szerint évente 120 millió adagot gyártanának a DNS-alapú Indiában. Az országban ez a második, saját fejlesztésű vakcina. Viszont ez az első olyan oltás az országban, amit egy eldobható, tű nélküli injektorral adnak be.

Fotó: NOAH SEELAM/AFP

A DNS-alapú vakcinák az mRNS vakcinákhoz – mint a Pfizer vagy a Moderna – hasonlóan arra „tanítják” a szervezet immunrendszerét, hogy harcoljon a vírus ellen. ZyCoV-D plazmidokat, vagyis kis DNS-gyűrűket használ, ezek genetikai információt tartalmaznak és így juttatják be az oltást a bőr két rétege közé. A plazmidok információt hordoznak a sejtek számára a tüskefehérje előállításához, amit a vírus alapesetben arra használ, hogy megtapadjon, így azonban a már előre előállított tüskefehérje miatt beindul az immunrendszer és az antitest-termelés.

Ez az első olyan DNS-alapú vakcina, amit emberi használatra is engedélyeztek, korábban ilyen típusú vakcinákat csak állatoknál használtak, például lovaknál vagy kutyáknál, utóbbiak esetében egy bőrrák elleni vakcinát.

Az Egyesült Államokban közel 160 különböző DNS-vakcinát tesztelnek, a legtöbbet rákos megbetegedések, a vakcinák harmadát pedig a HIV kezelésére szánják. A DNS-vakcinák előnye, hogy viszonylag olcsók és biztonságosak, illetve magasabb hőmérsékleten, vagyis -2 és 8 Celsius-fok között is tárolhatók. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt