Von der Leyen: Erkölcsi kötelesség az afgán menekültek befogadása

augusztus 21., szombat 16:07
2

"A kiszolgáltatott emberek áttelepítése a legnagyobb fontossággal bír. Ez erkölcsi kötelességünk" - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke miután Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Pedro Sánchez spanyol kormányfővel megtekintette azt a Madrid melletti légitámaszpontot, ahová az Afganisztánból kimenekített emberek érkeznek. Ursula von der Leyen elmondta, hogy

a jövő heti G7 találkozó napirendjére kell tűzni, hogy a nemzetközi közösség által szervezett, törvényes és biztonságos bevándorlási utakat találjanak globálisan azon afgánok számára, akik védelemre szorulnak.

Hozzátette: nemcsak azoknak kell segítség, akiket sikerült evakuálni, de azok számára is, akik Afganisztánban maradtak, ezért indítványozni fogja az idei évre Afganisztánnak szánt 57 millió eurós humanitárius támogatás növelését is.

"Halljuk a tálibok nyilatkozatait, de mindenek előtt a cselekedeteik által fogjuk megítélni őket"

- mondta von der Leyen. Hozzátette: jelenleg a legnagyobb akadály, hogy az emberek elérjék a kabuli repülőteret. Ezért az EU operatív egyeztetéseket folytat Afganisztán új vezetőivel, de kiemelte, hogy ez semmiképpen sem jelenti a tálibok elismerését, csak az evakuálásról tárgyalnak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt