A harmadik Pfizer-oltás jelentősen csökkenti a megfertőződés és a súlyos betegség esélyét a két oltáshoz képest

2021 augusztus 23., hétfő 7:05
1

A harmadik Pfizer-oltás jelentősen csökkenti mind a megfertőződés, mind a kórházi ápolással járó komoly megbetegedés esélyét a hatvan év felettieknél - közölte az izraeli egészségügyi minisztérium.

A tárca összesített adatai szerint a harmadik vakcina beadása után 10 nappal négyszeresére nőtt a megfertőződéssel szembeni védettség a kétszeresen oltottakéhoz képest, míg a komoly megbetegedéssel és kórházba kerüléssel szembeni védettség 5-6-szorosára nőtt. (Ezt úgy kell érteni, hogy a háromszor oltottak negyedakkora része bizonyult fertőzöttnek és ötöd-hatodakkora százaléka került kórházba súlyos állapotban.)

Bár a múlt héten már közöltek ezzel egybehangzó adatokat, ezek csak egyes egészségügyi szervezetek számításai voltak, ez a friss hír pedig az országos összesítésről szól.

Miután azt tapasztalták, hogy elkezdett csökkenni a beadott oltások hatékonysága, Izraelben július 30-án indult a 60 évnél idősebbek harmadik oltása. Múlt csütörtökön aztán elkezdték beadni az emlékeztetőt a 40 felettieknek, illetve a terhes nőknek, a tanároknak és az egészségügyi dolgozóknak. Izraelben az kaphatja meg a harmadik Pfizer-adagját, aki legalább öt hónapja kapta meg a másodikat.

A 9,3 milliós országban július 30. óta közel 1,5 millió embernek adták be a harmadik oltását. (via Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt