A kórházak adósságai júliusra elérték a 46 milliárd forintot

Egészségügy
2021 augusztus 23., 13:49

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege július 31-én 55,7 milliárd forint, amiből 46 milliárd a kórházaknál halmozódott fel – írta meg az mfor.hu a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai alapján.

A lap azt írja, a kórházak tartozásai júniusban még 41,5 milliárdot tettek ki, azaz egy hónap alatt 5,5 milliárd forinttal nőttek a hátralékok. Ebben benne vannak a járó- és fekvőbeteg-szakellátás intézményei, az egészségügyi ágazati háttérintézmények és a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézmények is.

Az állammal szemben 0,3, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 45,7 milliárd forint, amiből 0,8 milliárd az államháztartáson belülre irányul.

Kórterem a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban
photo_camera Kórterem a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban Illusztráció: Varga György/MTI/MTVA

Az mfor.hu összeszedte az öt legnagyobb adóssággal bíró egészségügyi intézményt:

  1. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet (2,299 milliárd)
  2. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház (2,23 milliárd)
  3. Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (2,01 milliárd)
  4. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet (1,848 milliárd)
  5. Fejér Megyei Szent György Oktató Kórház (1,179 milliárd)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.