Állításuk szerint nem béremelésről, hanem a bércsökkentés mértékéről tárgyaltak a légi irányítók

gazdaság
2021 augusztus 23., 05:20
comments 2

A 24.hu cikke szerint január óta 30-40 százalékkal csökkent a magyar légi irányítók keresete. Ez azért érdekes, mert amikor július végén sztrájkot terveztek, amit a kormány végül rendelettel tiltott be, a kormánypárti sajtó azt írta, hogy nem volt elég nekik a 3 évre megajánlott 15 százalékos emelés, pedig a járvány miatt tavaly jelentősen csökkent a munkaterhelésük.

Egy név nélkül nyilatkozó szakszervezeti forrás szerint azonban nem emelésről, hanem a fizetéscsökkenés mértékéről folytak tárgyalások, ráadásul a szakszervezet addigra már feladta azt a célját, hogy az új szerződés legalább a 2019-es pénzüket garantálja és már belementek volna a reálértéken számított 5 százalékos csökkentésbe.

A téma megértéséhez azt érdemes tudni, hogy egy kezdő légi irányító keresetének eddig durván 40 százalékát tette ki a bruttó 830 ezer forintos alapbér és a műszakpótlék állomány mellett kifizetett úgynevezett jelenléti bónusz, ami 395 ezer forint. Ezt január óta nem fizetik.

Maguk a bértárgyalások még 2018 őszén kezdődtek, az akkori, járvány előtti viszonyoknak megfelelően nemhogy nem bércsökkentésről, hanem a növelés mértékéről. Csakhogy közben jött a járvány és vele a légi forgalom jelentős zuhanása. Ekkor felfüggesztették a tárgyalásokat, amik csak 2020 őszén indultak újra. Az irányítókat alkalmazó Hungacontrol ekkor már emelés helyett jelentős csökkentésre tett javaslatot a helyzet miatt. A szakszervezet szerint ez a hozzáállásuk azután sem változott meg, hogy a helyzet idénre javult.

Amikor a tárgyalások idén júliusban holtpontra jutottak, a szakszervezeti ajánlat állításuk szerint már a válság előtti szinthez képesti 5 százalékos reálbércsökkenésről szólt, ám a menedzsment erről sem volt hajlandó tárgyalni. Az ő, három évig évi 5 százalékos emelést tartalmazó ajánlatuk a fizetések idei jelentős csökkenése miatt a valóságban komoly fizetéscsökkentés elfogadását jelentette volna.

A vele járó felelősség miatt a légi irányítóké az egyik legjobban fizetett szakma, tapasztalattól függően bruttó 1,5-3 millió forintos fizetésekkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt