Ma kezdődik az ajánlások gyűjtése az ellenzéki előválasztáson

POLITIKA
2021 augusztus 23., 06:46
comments 2

Hétfőn új fázisba lép az ellenzéki előválasztás folyamata: miután kialakult a jelöltek végleges listája, ma indul az ajánlások gyűjtése. Csak az a miniszterelnök-jelölt kerülhet fel a szavazólapra, aki összeszed legalább 20 ezer érvényes ajánlást. A képviselőjelöltek esetében 400 darab az alsó határ.

7 miniszterelnök-jelölt versenyez egymással, akik közül 6 komoly:

Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József.

A hetedik, Ecsenyi Áron, a Le az adók 75 százalékával! nevű libertárius minipárt vezetője azért nem az, mert ő maga beszélt arról, hogy trollkodásból-provokálásból jelentkezett be, annak biztos tudatában, hogy nem fogadják el a regisztrációját.

Képviselőjelöltből 265 van, őket összesen 13 szervezet jelölte. A 106 egyéni választókerület közül 11-ben nem lesz ellenzéki előválasztás, mert egy jelölt akadt, 45-ben ketten, 50 helyen pedig legalább hárman versenyeznek. Átlagosan a legtöbb jelölt Hajdú-Bihar megyében, a legkevesebb pedig Komárom-Esztergom megyében regisztrált.

Ajánlást csak az Országos Előválasztási Iroda által létrehozott ajánlóíveken lehet gyűjteni. A miniszterelnök-jelöltek íveit az Országos Előválasztási Iroda munkatársai, az egyéni képviselőjelöltek ajánlásait pedig a helyi választási bizottságok tagjai ellenőrzik.

Az ajánlásgyűjtési szakasz két hétig, szeptember 6-ig tart. Az ellenőrzésre két napot terveznek, így szeptember 8-ra kialakulhat a mezőny. Az előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják, a tervek szerint online és személyesen is lehet majd szavazni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.