Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Már nem csak vészhelyzeti engedélye van a Pfizernek az Egyesült Államokban

járvány
2021 augusztus 23., 14:11

Mostantól közvetlenül forgalmazhatják a Pfizer-BioNTech-vakcinát az Egyesült Államokban, miután a gyógyszerhatóság teljeskörűen elismerte a készítményt. Eddig - más országokhoz hasonlóan - vészhelyzeti engedéllyel használták az oltóanyagot, amit Comirnaty néven kínálnak majd a 16 év feletti amerikaiak számára. 12 és 15 év között továbbra is vészhelyzeti engedéllyel rendelkezik.

A hatóság szerint ez mérföldkő a koronavírus elleni küzdelemben. A gyártónak hat hónapnyi adatbázissal kellett igazolnia a vakcina hatásosságát és biztonságát, míg a vészhelyzeti engedélyhez két hónapnyi kutatás is elég volt. Az egyszerűbb eljárással megspórolhattak bizonyos bürokratikus fázisokat, lehetővé téve, hogy az oltóanyag korábban eljusson az emberekhez.

photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A Verge szerint lehetséges, hogy így az iskolák és munkáltatók nagyobb eséllyel követelik majd meg az oltás beadását, így többen szerezhetnek védettséget. Egy májusi felmérés szerint az oltatlan felnőttek harmada szívesebben adat be olyan oltást, amit teljes mértékben engedélyezett a hatóság.

Mindez azt is jelenti, hogy más gyártók, mondjuk az AstraZeneca már nem kérhet vészhelyzeti engedélyt az Egyesült Államokban, muszáj végigcsinálnia a teljes eljárást.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt