Már nem csak vészhelyzeti engedélye van a Pfizernek az Egyesült Államokban

járvány
2021 augusztus 23., 14:11

Mostantól közvetlenül forgalmazhatják a Pfizer-BioNTech-vakcinát az Egyesült Államokban, miután a gyógyszerhatóság teljeskörűen elismerte a készítményt. Eddig - más országokhoz hasonlóan - vészhelyzeti engedéllyel használták az oltóanyagot, amit Comirnaty néven kínálnak majd a 16 év feletti amerikaiak számára. 12 és 15 év között továbbra is vészhelyzeti engedéllyel rendelkezik.

A hatóság szerint ez mérföldkő a koronavírus elleni küzdelemben. A gyártónak hat hónapnyi adatbázissal kellett igazolnia a vakcina hatásosságát és biztonságát, míg a vészhelyzeti engedélyhez két hónapnyi kutatás is elég volt. Az egyszerűbb eljárással megspórolhattak bizonyos bürokratikus fázisokat, lehetővé téve, hogy az oltóanyag korábban eljusson az emberekhez.

photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A Verge szerint lehetséges, hogy így az iskolák és munkáltatók nagyobb eséllyel követelik majd meg az oltás beadását, így többen szerezhetnek védettséget. Egy májusi felmérés szerint az oltatlan felnőttek harmada szívesebben adat be olyan oltást, amit teljes mértékben engedélyezett a hatóság.

Mindez azt is jelenti, hogy más gyártók, mondjuk az AstraZeneca már nem kérhet vészhelyzeti engedélyt az Egyesült Államokban, muszáj végigcsinálnia a teljes eljárást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.