Lehet, hogy Duterte a saját lánya alelnöke lesz a 2022-es választások után, ha már elnök nem maradhat

2021 augusztus 24., kedd 13:44

A Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte elfogadta párttársai javaslatát, hogy a 2022-es elnökválasztáson az alelnöki tisztségért induljon - jelentette be Karlo Nograles, a kormányzó PDP-Laban párt kabinetfőnöke. A Fülöp-szigetek alkotmánya szerint egy ember összesen egy, hat évig tartó ciklusban lehet elnök, többször nem. Alacsonyabb pozíciót viszont nem tilos vállalni, és a két tisztség képviselőit egymástól függetlenül választják meg.

Rodrigo Duterte és Sara Duterte 2018-ban egy kínai gazdasági fórumon. Fotó: -/AFP

A 76 éves Duterte egyelőre nem nyilatkozott a döntésről. Szövetségesei állítólag már év eleje óta kapacitálták, hogy induljon alelnökként, mivel rendkívül népszerű. Felmerült már, hogy esetleg Bong Ho, az elnök egyik tanácsadója indulna az elnökségért. A legfrissebb közvéleménykutatások szerint viszont az emberek legszívesebben Duterte lányát, Sara Dutertet látnák elnökként. Ő Davao polgármestere, de egy másik párt, a Hugpong ng Pagbabago tagja. A hivatalos jelölés mindkét posztra októberben zárul le. (Nikkei Asia)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt