Több tonna döglött halat mosott partra a víz egy spanyol lagúnában

környezetszennyezés
2021 augusztus 24., 12:33
comments 1

A több tonna döglött halat a délkelet-spanyolországi Murcia közelében fekvő Mar Menorban mosta partra a víz, a történtek a helyi lakosokat és a környezetvédőket is sokkolták. A helyi önkormányzat közleménye szerint a forróság lehet a halpusztulás oka, tudósok szerint azonban valamilyen helyi mezőgazdaságból származó szennyezés ronthatott a vízminőségen. Utóbbi miatt az ügyészség nyomozást rendelt el, a helyiek pedig tüntetéseket szerveztek.

Spanyol újságok szerint már szóba került, hogy a központi kormány katasztrófa sújtotta területté nyilvánítja Mar Menort, ahol a víz állapota az elmúlt években jelentősen romlott, és 2016-ban, illetve 2019-ben is volt már egy-egy tömeges halpusztulás. A WWF spanyol szervezete szerint is a mezőgazdaságra vezethető vissza a lagúna ökoszisztémájának összeomlása. Ökológusok szerint a műtrágya miatt túlszaporodott a vízben egy bizonyos algafaj, ami elzárja a napfényt és csökkenti a víz oxigénszintjét.

photo_camera Fotó: JORGE GUERRERO/AFP

A Mar Menor környezeti katasztrófája politikai feszültséget okozott a baloldali központi kormány és a konzervatív regionális kormány között, akik egymást vádolják azzal, hogy a másik nem csinál semmit. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.