A jegybank is vizsgálja, miért így szervezik ki a közétkeztetést Orosházán

vidék
2021 augusztus 25., 19:40

Sebők Éva, a Momentum orosházi önkormányzati képviselője és országgyűlési képviselő-jelöltje egy furcsa közbeszerzésre hívta fel a figyelmet – írta meg a 24.

Amikor a veszélyhelyzet miatt egyedül dönthettek a polgármesterek ügyekben, az orosházi fideszes polgármester, Dávid Zoltán kezdeményezte az iskolák, szociális intézmények és idősek étkeztetését végző Diákellátás nevű önkormányzati intézmény feladatainak kiszervezését.

Sebőknek gyanús lett, hogy a Prizma-Junior cégcsoport lesz a befutó, júliusban pedig egy – Sebők szerint szabálytalanul kiírt – pályázaton ez a cég nyert. A cég felújíthatja a Diákélelmezés konyháját is, amit jövő nyár végéig kell befejezni, és a pénzt 2031-ig törlesztené az önkormányzat, ami egyébként Sebők szerint nyert is 250 millió forint pályázati pénzt a konyhafelújításra, de azt visszaadta.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Sebők azt állítja, az ügy egy rejtett pénzkölcsönnyújtás, mintha a nyertes közétkeztetési cég engedélyhez kötött pénzintézeti tevékenységet végezne engedély nélkül. Meg is kereste írásban a felügyeleti szervet, ami a Magyar Nemzeti Bank, és azt a választ kapta, hogy az MNB vizsgálatot folytat, elkezdte a vonatkozó információk és dokumentumok beszerzését.

Sebők szerint a fideszes városvezetés is elismerte, hogy hibás a konstrukció. Attól féltek, ez így ugyanúgy kormányzati jóváhagyáshoz kötött ún. adósságkeletkeztető-ügylet, mintha rendes hitelt vennének fel, ezért végül nem született eredmény vagy határozat a közbeszerzésről.

Augusztusban a kormány közölte: ez a konstrukció is kormányzati engedélyhez kötött, ahogy általában az önkormányzati hitelfelvételek. Emiatt a konyhafelújítás nélkül írták ki az új közbeszerzést, pedig éppen a felújítással indokolták, miért kell az étkeztetést is kiszervezni.

Sebők úgy véli, helyi „iparági pletykák” alapján év elején leszólhattak kormányzati körök, hogy a közétkeztetést ki kell szervezni a Prizma-Junior cégcsoportnak, különben kevesebb jut a városnak a koronavírus miatti kormányzati kompenzációból. (24)

Frissítés

A cikk megjelenése után Orosháza az alábbi nyilatkozatot adta ki:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.