A világ bridzselői éppen valami olyan csodálatos dolgot tesznek, ami még nem nagyon fordult elő a sporttörténetben

sport
2021 augusztus 25., 08:24
comments 8

“Ez a kiállás példátlan a sport világában, ilyet még nem láttam. Mintha Luis Suarez Ghána elleni kezezése után, még a letöltött eltiltását követően sem volna hajlandó játszani ellene senki.”

Magyar Ádám, a Magyar Bridzs Szövetség főtitkára ezzel a hasonlattal érzékeltette a 444-nek, hogy micsoda események zajlanak éppen a bridzsvilágban.

Most, augusztus 23. és 28. között folynak az Európai Bridzs Liga online megrendezett világbajnoki selejtezői. Ezeken négyfős csapatok játszanak egymás ellen az interneten keresztül úgy, hogy fizikailag mindenki otthonról játszik, a magyar válogatott például a Wesselényi utcából, egy-két nemzetközi ellenőr jelenlétében, akik a játék tisztaságára felügyelnek.

A selejtezőtorna első fordulójában furcsa dolog történt a Skócia-Olaszország meccs előtt. A skót kapitány a szabályok szerint legkésőbb a meccs kezdete előtt 15 perccel köteles lett volna online rögzíteni, hogy a héttagú keretből melyik 4 játékos ül majd asztalhoz, csakhogy lekéste az időpontot, ezért a fontos mérkőzést 12-0-ra az olasz csapat nyerte.

Micsoda műhiba! Ritka az ilyesmi, csakhogy ugyanez történt az olaszok következő, Wales elleni meccsén is, majd a szlovénok ellen is és így tovább.

Nem véletlenül.

Mint Magyar Ádámtól megtudtuk, Európa bridzselői azzal fejezik ki sorra a morális felháborodásukat, hogy nem hajlandók asztalhoz ülni Olaszország ellen. Az olasz csapatba ugyanis ötéves eltiltása után most tért vissza a bridzs korábbi szupersztárja, Fulvio Fantoni. Akit évekkel ezelőtt csalás miatt tiltott el egy rakás bridzsszervezet. A többiek pedig azért nem hajlandók elfogadni a visszatérését - bár a büntetése már nem érvényes -, mert sosem ismerte el a csalást, és nem kért bocsánatot.

Fulvio Fantoni hatszoros világbajnok, egykori világranglista-vezető, aki állandó partnerével, Claudio Nunessel, a ranglista volt másodikjával atompárost alkotott. Fantoni akkora ász, hogy egy Zimmermann nevű svájci ingatlanmogul 2011-ben leszerződtette az általa fizetett szupercsapatba, és évekre Monacóba költöztette.

Csakhogy Fantoniék 2015-ban lebuktak egy 2014-es Eb-n elkövetett csalásuk miatt.

A bridzs páros kártyajáték, amiben a siker egyik kulcsa, hogy az ember a játszma elején történő licitálás során kikövetkeztesse, hogy milyen lapok lehetnek a partnerénél, és a következő, lejátszási fázisban a legvalószínűbb esetre játsszon. Egészen biztos ritkán lehet a játékos a partnere lapjaiban, itt valószínűségek játszanak. Mindezek miatt hatalmas segítség, ha az ember megtudja, hogy akár egy fontos lap a társánál van-e.

Fantoniék azért lettek gyanúsak, mert az Eb-n meglepően sokszor találtak el olyan dolgokat, amik egyébként valószínűtlenek voltak. Pedig a bridzs, mint említettük, alapvetően valószínűségi játék, ezért ha sorozatban történik ilyen, az szemet szúr a hozzáértőknek. Amikor az EB játszmáinak videóit később kitették a netre, a bridzsközösség tagjai Magyar elbeszélése szerint egyből “rárepültek”, és pillanatok alatt megfejtették Nunesék titkos kódját. Vagyis annak egy elemét mindenképp, mert lehet, hogy volt más is, amit nem szúrtak ki.

Maga a csalás pofonegyszerű volt: a kártyákat attól függően játszották ki merőlegesen vagy vízszintesen elhelyezve, hogy az illetőnek volt-e az adott színből magas lapja vagy szóló lapja, vagy nem.

link Forrás

Az ügyben több bridzsszervezet is vizsgálatokat indított, a vádakat mind bizonyítottnak találta, és 3-5 éves eltiltásokat osztott ki. Fantoni azonban sosem ismerte el a dolgot, fellebbezett a CAS nevű nemzetközi sport-döntőbíróságnál, ami végül felmentette őt. Az ítéletben végig azt hangsúlyozták, hogy az nem azt jelenti, hogy Fantoniék biztosan nem csaltak, hanem azt, hogy nem találtak megdönthetetlen jogi bizonyítékot a csalásra. A CAS ítélete után az olaszokat megbüntető szervezetek sorra szüntették meg a szankciókat.

Magyar Ádám így foglalta össze az ügy morális és gyakorlati vonatkozásait:

“Szép látni, hogy egy sportban tudnak egyszerre etikusan viselkedni emberek, még ha nekem az nagyon visszatetsző is, hogy alaposan körüljárt bírósági ítéletet vesznek (veszünk) semmibe. De a közvélekedés az, hogy ha a bridzs hatóságai (az európai és világliga, az EBL és WBF) nem tudják eltiltatni a csalókat, akkor az etikus jatékosoknak kell valamit tenniük. És persze ez önbíráskodás.”

A helyzet nagyon összetett, és a botrány igazából csak most kezdődik. Az olasz szövetség dühös közleményben követel vizsgálatot és az érintettek szigorú megbüntetését. Ők érthető módon azzal érvelnek, hogy akit a legmagasabb sportjogi fórum ment fel, annak joga van játszani. Ráadásul jövő tavasszal épp Olaszországban rendezik a járvány utáni első bridzs-vb-t.

“Az EBL sincs könnyű helyzetben, a játékosok nem akarnak csalók ellen játszani, a csalók viszont, ha letelt az eltiltásuk, perelnek, ha nem játszhatnak. Patt, hogy egy rokon sportot idézzek.”

kommentálta a helyzetet Magyar Ádám.

A magyar csapat egyébként kedden játszott volna az olaszokkal, de nekünk sem sikerült időben leadnunk a csapat-összeállítást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.