Medián: A budapesti fideszesek kétharmadát nem zavarják a felújítások miatti dugók

Budapest
2021 augusztus 25., 13:01
comments 12

A Medián és a 21 Kutatóközpont 1000 fős reprezentatív felmérése szerint a fővárosi dugókat okozó terelések az autósok harmadát-negyedét, a főleg tömegközlekedést használóknak csak hatodát-hetedét zavarják – írta meg a HVG.

A teljes fővárosi népességre vetítve kb. 20 százalékot zavar meglehetősen vagy nagyon a Lánchíd, a Blaha Lujza tér vagy a pesti alsó rakpart felújítása, és a felháborodás elsősorban politikai indíttatású, ugyanis a kormánypártiak kb.harmadát zavarják ezek a felújítások, míg az ellenzékieknek csak a tizedét.

A többség szerint főleg azért van dugó, mert túl sokan járnak kocsival, ezzel a lakosság 58, az autósok 45 százaléka ért teljesen vagy inkább egyet, és csak 30 százalékuk utasította el.

Az elővárosi vasút fejlesztését 85 százalék támogatja, a dugódíjat viszont csak a válaszadók 24 százaléka tartja elfogadhatónak, ez a legnépszerűtlenebb ötlet, az ellenzékiek 37 százalékával szemben a kormánypártiaknak csak a 11 százaléka tartja jó megoldásnak. Újabb kerékpársávokra az ellenzékiek 52 százaléka, a kormánypártiaknak csak 27 százaléka mond igent.

Biciklisek a fővárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án
photo_camera Biciklisek a fővárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Az új kerékpársávokról (Nagykörút, Bartók Béla út, Baross utca) is kérdeztek, de úgy, hogy a megkérdezettek felénél hozzátették, hogy „a kerékpárszámlálók szerint 2019-hez képest másfélszer annyi lett a kerékpárosok száma Budapesten”. Ettől az új kerékpárutakat támogatók aránya 62 százalékra lett, míg enélkül a kiegészítés nélkül csak 53 százalék válaszolt pozitívan. Az autósoknak mindenképp csak 40 százaléka helyeselte a több bicikliutat. A kormánypárti szavazóknak csak a 30 százalékuk helyeselte a bicikliutakat, míg a kerékpárosok számának növekedését hallva már 43 százalékuk.

A főpolgármesterre „egy most vasárnapi választáson” 47 százalék szavazna, míg egy (névtelen) fideszes ellenjelöltre csak 31 százalék. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.