Olaszországban nincs elég vakcina, késleltetni akarják a harmadik dózist

járvány
2021 augusztus 25., 13:54
comments 1

A római kormány a harmadik adag védőoltás helyett a védettségi igazolás érvényességének hosszabbítását tervezi, ezzel egy időben Mario Draghi kormányfő az országba érkezett afgán menekültek minél gyorsabb beoltását rendelte el.

Az eddigi 9 hónapról egy évre akarják hosszabbítani a két adaggal átoltottak védettségének érvényességét.

Az intézkedéssel el akarják kerülni, hogy az év elején beoltottaknak, többségükben egészségügyi dolgozóknak, már szeptember-októberben be kelljen adni a harmadik adag vakcinát, miközben az olaszok egy része még az első vagy második dózist sem kapta meg.

Oltás egy olasz oltóponton május 11-én
photo_camera Oltás egy olasz oltóponton május 11-én Fotó: Eliano Imperato/Controluce via AFP

Az orvosokat és tanárokat kirúghatják, ha nincsenek beoltva

A javaslatot a héten az egészségügyi operatív csoport véleményezi, de a római kormány a védettségi igazolás érvényességének meghosszabbítását a parlament szeptember 6-i ülésén be akarja jelenteni.

A kormány ezenkívül kezdeményezi az oltottság kötelezővé tételét bizonyos szakmai kategóriákban. A kötelezettség mostanáig csak az egészségügyben és az oktatásban dolgozókat érintette: az oltást megtagadó orvost vagy tanárt más, a betegektől és a diákoktól távoli munkakörbe helyezhetik át, de állásából is felfüggeszthetik.

További tervezett intézkedésként szerepel, hogy a társadalombiztosítási intézet nem állja az oltás nélkül karanténba helyezett dolgozók betegszabadsági költségeit.

Szeptember végére nyájimmunitást ígérnek

Az országos oltási ütemezéssel megbízott kormánybiztos, Francesco Paolo Figliuolo tábornok bejelentette, hogy szeptember végére érhetik el a nyájimmunitást. Ez a lakosság 80 százalékának átoltását jelenti.

A 60 millió olaszból eddig 36,6 millióan kapták meg mind a két adag védőoltást, ami a 12 év feletti lakosság 67,6 százalékával egyenlő. A napi esetszám most 6000 körül mozog, de a nyáron jelentősen csökkent a naponta végzett tesztelések száma.

A kórházban kezelt betegek száma a járványkorlátozások június végi oldásától kezdve fokozatosan nő, most több mint 4000 ember van kórházban több mint 500 intenzív osztályon. A halottak napi száma megint túllépte a 60-at, és a tavaly február óta elhunytak száma a következő napokban elérheti a 129 ezret, ami Európában a második legmagasabb Nagy-Britannia mögött.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Mario Draghi kormányfő az Olaszországba érkezett több mint 3000 afgán minél előbbi beoltását rendelte el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.