A magyar katonák minden magyar állampolgárt elhoztak Kabulból, aki kérte a kimenekítését

2021 augusztus 26., csütörtök 7:25
2

„Látva azt a káoszt, ami Kabulban kialakult, a kormány úgy döntött, hogy segítsünk azokon, akik segítették a magyar misszió munkáját” - mondta a honvédelmi miniszter a csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatón. Benkő Tibor hozzátette: a cél az volt, hogy egyetlen magyar állampolgár se maradjon Afganisztánban. A műveletet magyar állománnyal és magyar technikával hajtották végre.

„Sokszor érte a vád a honvédség Airbus utasszállítóit, hogy azok kormánygépek. Hát, kérem, ezek a kormánygépek menekítették ki az embereket Afganisztánból,”

- jelentette ki Benkő. Elmondta, hogy Üzbegisztán segített a feladat végrehajtásában, a honvédség gépei Kabul és Buhara közt ingáztak, innen polgári repülőkkel szállították haza a kimentettet és embereket. Az akció során

  • 540 főt, magyar, amerikai, osztrák, és afgán állampolgárokat menekítettek ki a magyar katonák.
  • Az összes magyart és az Ökumenikus Segélyszolgálat összes segítőjét haza tudták hozni.
  • Összesen 57 afgán családot szállítottak Magyarországra.
  • A honvédség repülői 14-szer tették meg a Kabul és Üzbegisztán közti utat.

A magyar katonák történelmet írtak: nem hajtottak végre ilyen műveletet a közelmúltban

- mondta a honvédség vezetője, Ruszin-Szendi Romulusz. Alig húsz óra alatt felkészítették azt a csoportot, ami a kimenekítést végezte. Elmondta, hogy amikor először szálltak le a magyar gépek Kabulban, mindössze harminc percet lehettek a földön. A lehető legrövidebb idő alatt kellett a gépeket megtölteni a menekülőkkel, akiket korábban ellenőriztek és a helyszínre szállítottak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt