A magyar katonák minden magyar állampolgárt elhoztak Kabulból, aki kérte a kimenekítését

POLITIKA
2021 augusztus 26., 07:25
comments 2

„Látva azt a káoszt, ami Kabulban kialakult, a kormány úgy döntött, hogy segítsünk azokon, akik segítették a magyar misszió munkáját” - mondta a honvédelmi miniszter a csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatón. Benkő Tibor hozzátette: a cél az volt, hogy egyetlen magyar állampolgár se maradjon Afganisztánban. A műveletet magyar állománnyal és magyar technikával hajtották végre.

„Sokszor érte a vád a honvédség Airbus utasszállítóit, hogy azok kormánygépek. Hát, kérem, ezek a kormánygépek menekítették ki az embereket Afganisztánból,”

- jelentette ki Benkő. Elmondta, hogy Üzbegisztán segített a feladat végrehajtásában, a honvédség gépei Kabul és Buhara közt ingáztak, innen polgári repülőkkel szállították haza a kimentettet és embereket. Az akció során

  • 540 főt, magyar, amerikai, osztrák, és afgán állampolgárokat menekítettek ki a magyar katonák.
  • Az összes magyart és az Ökumenikus Segélyszolgálat összes segítőjét haza tudták hozni.
  • Összesen 57 afgán családot szállítottak Magyarországra.
  • A honvédség repülői 14-szer tették meg a Kabul és Üzbegisztán közti utat.

A magyar katonák történelmet írtak: nem hajtottak végre ilyen műveletet a közelmúltban

- mondta a honvédség vezetője, Ruszin-Szendi Romulusz. Alig húsz óra alatt felkészítették azt a csoportot, ami a kimenekítést végezte. Elmondta, hogy amikor először szálltak le a magyar gépek Kabulban, mindössze harminc percet lehettek a földön. A lehető legrövidebb idő alatt kellett a gépeket megtölteni a menekülőkkel, akiket korábban ellenőriztek és a helyszínre szállítottak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.