Külön operatív törzs alakult az Eucharisztikus Kongresszus lebonyolítására

vallás
2021 augusztus 26., 17:03
comments 8

Végre valahára megalakult a szeptember 5-12. közötti budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lebonyolítását felügyelő operatív törzs csütörtökön. Kovács Zoltán a bejelentésnél hangsúlyozta, hogy az állam semmilyen formában nem szól bele az egyház által rendezett programokba, vagy azok tartalmába, az operatív törzs elsődleges feladata a rendezvényre látogatók biztonságának szavatolása.

Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a nemzetközi rendezvény nemcsak azért különleges, mert a pápa is ellátogat a zárómisére, hanem azért is, mert azon - az ökumenizmus jegyében - a keleti ortodox egyházak, protestánsok és zsidó felekezetek is részt vesznek.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Semjén Zsolt külön megtiszteltetésnek nevezte, hogy Ferenc pápa részt vesz az eucharisztikus kongresszus zárómiséjén. Hozzátette, hogy bár Ferenc pápa egy nemzetközi rendezvényre jön, látogatása során - a Szépművészeti Múzeumban - találkozik majd Magyarország állami vezetőivel is:

Orbán Viktor miniszterelnökkel, Áder János köztársasági elnökkel és vele.

photo_camera Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Semjén Zsolt különlegesnek nevezte, hogy a keleti egyházak soha nem látott létszámban és reprezentativitással vonulnak fel a kongresszuson. Köztük lesz I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka, aki a pápai misén is részt vesz. Külön trónja lesz a pápának és külön a pátriárkának.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Semjén Zsolt arra a kérdésre, hogy hány embert várnak, azt mondta, szerinte a kongresszus különböző programjain több százezren vesznek majd részt, míg a szeptember 12-ei zárómisén mintegy százezren lesznek. Megjegyezte, ha nem aznap lenne Stefan Wyszyński lengyel bíboros boldoggá avatása Varsóban, akkor a lengyel zarándokok nagyobb számban érkeznének a budapesti misére. A zárómisét az MTVA élőben közvetíti. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt