Volt katonák és egy kutyakozmetikus is készül megszorongatni a Fideszt Fejér megyében

POLITIKA
2021 augusztus 26., 13:08
  • Az ellenzéki előválasztáson indulni akaró jelöltek szeptember 6-ig gyűjthetik az aláírásokat, fejenként 400 darabot kell összeszedniük.
  • Megyénként bemutatjuk, hogy kik gyűjtenek, ez a cikkünk Fejér megyéről szól.
  • A jelöltek neve után kiemelten az a párt áll, amelynek frakciójához csatlakoznak, ha nyernek. Mögötte jelezzük, hogy mely pártok kérik a saját szimpatizánsaikat, hogy rá szavazzanak.
  • Mutatjuk, hogy az adott választókerületben 2018-ban a Fidesz egyéni jelöltje hány százalékot ért el. Ahol ez az érték 45% alatt van, azt az ellenzék nyerhető körzetnek tartja, ahol viszont 50% felett, ott meglepetés lenne a győzelem számukra.

Fejér megye öt választókörzetében a Momentum négy, a DK három, a Párbeszéd kettő, a Jobbik kettő, az MSZP és az ÚVNP/LMP 1-1 jelöltet indít.

Fejér 1 - Székesfehérvár

  • Barlabás András - Momentum
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

A közgazdász végzettségű Barlabás a székesfehérvári önkormányzat képviselője és közlekedési tanácsnoka, emellett a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatóságának tagja. A kormánymédiába egyszer azért került be a neve, mert az egyik kampányvideójában azt mondta, „bejáráson voltam a gettóban, a belváros peremén, a Lövölde utcában”. Mivel Székesfehérváron a holokauszt alatt tényleg volt gettó, a kormánymédia antiszemitának bélyegezte, Barlabás szerint azonban pejoratív értelmében használta csak a szót, majd törölte a videót. A kampányban mögé álltak be Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők is.

  • Márton Roland - MSZP; támogatja: Párbeszéd, LMP
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

Az ügyvéd 2008 óta az MSZP székesfehérvári szervezetének elnöke, 2014-től a párt egyik alelnöke is volt, ezenkívül a székesfehérvári önkormányzat képviselője és tanácsnoka.

  • Ráczné Földi Judit - DK; támogatja: Jobbik, Liberálisok
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

Az Alba Autómosó Kft. ügyvezetőjeként dolgozik, mellette pedig 2015 óta önkormányzati képviselő, és a székesfehérvári önkormányzat gazdasági szakbizottságának alelnöke. A DK-nak 2013 óta, a párt elnökségének 2017 óta tagja. 2018-ban ő gyűjtötte be a legtöbb szavazatot az ellenzékiek közül, a választók 30,99 százaléka szavazott rá.

2018-ban a Fidesz jelöltje, Vargha Tamás 47,17 százalékkal nyert itt, nyerhető körzet lehet az ellenzék számára.

Fejér 2 - Székesfehérvár és 27 település

  • But Sándor - Párbeszéd; támogatja: ÚVNP, Momentum
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

1972-től 2001-ig a Magyar Honvédségben szolgált ezredesként, nyugdíjazása után 2003 és 2010 között az MDF tagja volt, 2012 és 2018 között azonban már az Együtt színeiben politizált. 2014-től 2019-ig önkormányzati képviselőként dolgozott, jelenleg a Normális Magyarországért Mozgalom vezetője.

  • Fazakas Attila - Jobbik; támogatja: DK, LMP, MSZP, MMM
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

2010 és 2018 között dolgozott a székesfehérvári önkormányzatban. 2018-ban a Jobbik jelöltjeként 28,87 százalékot kapott, az ellenzékiek 62 százaléka szavazott rá. A helyi Jobbik elnöke.

A 2018-ban a fideszes Törő Gábor nyert 53,69 százalékkal, ez nehéz terep az ellenzéknek.

Fejér 3 - Bicske és 34 település

  • Balázs Péter - DK; támogatja: Jobbik, Párbeszéd, MSZP, LMP, Liberálisok
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

2018 óta HR ügyintéző, és a 6. Sipos Gyula területvédelmi ezred bicskei századának tartalékos törzsőrmestere is volt. 2019-ben lépett be a DK-ba és lett Bicskén önkormányzati képviselő.

  • Ifj. Bogdán János - Párbeszéd; támogatja: MMM
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

Roma politikus és közéleti szereplő. Részt vett a több roma civil szervezet által menedzselt Oltass, hogy élhess nevű kampányban, 16 évig pedig az Országos Roma Önkormányzat képviselője és szóvivője volt.

  • József András - Momentum
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

Rendszergazdaként és adatbázis-kezelőként dolgozik. Volt már a Momentum II. kerületi elnökségi tagja is, most pedig a párt Agrár és Vidékfejlesztési Munkacsoportjának koordinátora.

A fideszes Tessely Zoltán 52,97 százalékkal győzött itt 2018-ban, ez nehéz terep az ellenzéknek.

Fejér 4 - Dunaújváros és 8 település

  • Kovács Janka - Momentum
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

Egyéni vállalkozó, de dolgozott a Decathlonnál részlegvezetőként és a Hankooknál is logisztikai asszisztensként.

  • Kálló Gergely - Jobbik; támogatja: DK, LMP, MSZP, Párbeszéd, MMM
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

Jelenleg ő a körzet parlamenti képviselője, 2020 februárjában időközin nyert, az ellenzéki pártok teljes összefogásának támogatásával. 2008 óta tagja a Jobbiknak.

A 2018-as önkormányzati választásokat a jobbikos Pintér Tamás nyerte meg 43,53 százalékkal, a fideszes jelölt, Galambos Dénes csak 39,56 százalékot tudott elérni. Ellenzéki szempontból ez nyerhető körzet.

Fejér 5 - Sárbogárd és 34 település

  • Gottlóz Tibor - ÚVNP/LMP; támogatja: MMM
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

Összeszerelőként és raktárosként dolgozik. 2018 és 2019 között Aba város önkormányzati képviselője volt, 2019 óta a Mindenki Magyarországa Mozgalom Fejér megyei koordinátora.

  • Kertész Éva - DK; támogatja: MSZP, Jobbik, Párbeszéd, Liberálisok
photo_camera Fotó: elovalasztas2021.hu

Vendéglátó technikus végzettsége van, és van egy kutyakozmetikai szalonja, ami Bundász Kutyakozmetika névre hallgat.

  • Orosvári Zsolt - Momentum
photo_camera Fotó: FAZEKAS_ISTVAN/FAZEKAS_I

Akkor vált ismerté, amikor gyűjtést szervezett, hogy összecsukható ágyakat tudjon venni kórházaknak, hogy a szülők ne a földön aludjanak a gyerekeik mellett. Jelenleg Hadházy Ákosnak dolgozik társadalmi szervezőként.

2018-ban a fideszes Varga Gábor győzött itt, 55,97 százalékkal. Nagyon nehéz terep ez az ellenzéknek.

Az előválasztásra készülő egyéni választókerületekről szóló összeállításaink itt találhatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.