Feloszlatja a fehérorosz újságíró-szövetséget a legfelsőbb bíróság

külföld
2021 augusztus 27., 17:35
comments 4

A fehérorosz legfelsőbb bíróság helyt adott az igazságügyi minisztérium keresetének, amiben a belarusz újságíró-szövetség (BAZS) feloszlatását indítványozta.

A fehérorosz igazságügyi minisztérium június 9-én kezdte meg az újságíró-szövetség tevékenységének felülvizsgálatát. A BAZS saját beszámolója szerint csak június 21-én értesült erről, amikor a tárca több ezer, a szervezet működésével kapcsolatos dokumentumot igényelt ellenőrzésre. A BAZS helyiségeit a hatóságok július 14-én kutatták át, irodáját lepecsételték, számláit pedig zárolták. Másnapra a szervezet figyelmeztető levelet kapott a minszki igazságügyi minisztériumtól, miszerint a BAZS Homel és Maladzecsna megyei kirendeltségei bejegyzett címek nélkül működnek, mert lejárt a bérleti szerződésük. A tárca július 21-én közölte, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordult az újságíró-szövetség feloszlatása érdekében, mivel az nem orvosolta a szabálytalanságokat.

A BAZS panaszt nyújtott be az igazságügyi minisztérium figyelmeztetésével szemben, de azt elutasították.

A BAZS 1995 őszén alakult, 1300 tagja van, és elsősorban az újságírók és a sajtó jogvédelmével foglalkozik.

Aljakszandr Lukasenka július 13-án közölte, hogy a hatóságok különös figyelmet fognak fordítani a nonprofit szervezetekre, a civil szervezetekre és az országban működő külföldi médiára. Azóta házkutatási hullám indult független újságíróknál, jogvédő aktivistáknál, valamint a civil szervezetek és ellenzéki pártok tagjainál. A Nyomozó Bizottság egy sor szervezetet gyanúsított meg azzal, hogy titokban külföldről finanszírozzák őket, illetve adócsalást követnek el, és kormányellenes tüntetéseket pénzelnek.

A fehérorosz újságíró-szövetség szerint legalább harminc újságíró van börtönben, és nagyjából ötven rendőrségi büntetőjogi eljárás van folyamatban a média munkatársai ellen. Az utóbbi egy évben körülbelül 140 razziát tartottak a hatóságok újságíróknál. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt