Horvátországban a covid ellenére is kiemelkedően sikeres volt a nyári szezon, özönlöttek a turisták

2021 augusztus 29., vasárnap 9:06
5

Még a legoptimistább várakozásokat is felülmúlta a nyári szezon Horvátországban, a júliust és augusztust egyenesen kiemelkedőnek nevezte Nikolina Brnjac turisztikai miniszter. Augusztus 10-ig a vendégéjszakák száma elérte a 2019-es mennyiség 69 százalékát, és az az év volt a rekordjuk. Ezen a nyáron annyi volt a turista, hogy nemrég az uniós járványügyi hatóság már kockázatosnak nevezte a horvát tengerparton nyaralást. A fertőzöttek száma már júliusban elkezdett nőni az országban, a napi regisztrált esetszám múlt héten megközelítette a 600-at.

Nyaraló emberek, többnyire külföldi turisták Crikvenicán. Fotó: DENIS LOVROVIC/AFP

Horvátországban a GDP 20 százalékát a turizmus adja, és a turisták költései nélkül sokan kerültek nehéz helyzetbe tavaly. Az AP hírügynökség szerint idén nyáron az éttermek már tele voltak, a vezetett túrákat és hajókirándulásokat pedig jó előre le kellett foglalni. Sok helyen nem számítottak ennyi turistára, így elég alkalmazottal sem készültek. Számos turista úgy akarta elkerülni a tömeget, hogy vitorlást vagy hajót bérel, de egyszerűen nem volt annyi hajó, mint amekkora kereslet mutatkozott rá.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt