Horvátországban a covid ellenére is kiemelkedően sikeres volt a nyári szezon, özönlöttek a turisták

turizmus
2021 augusztus 29., 11:06

Még a legoptimistább várakozásokat is felülmúlta a nyári szezon Horvátországban, a júliust és augusztust egyenesen kiemelkedőnek nevezte Nikolina Brnjac turisztikai miniszter. Augusztus 10-ig a vendégéjszakák száma elérte a 2019-es mennyiség 69 százalékát, és az az év volt a rekordjuk. Ezen a nyáron annyi volt a turista, hogy nemrég az uniós járványügyi hatóság már kockázatosnak nevezte a horvát tengerparton nyaralást. A fertőzöttek száma már júliusban elkezdett nőni az országban, a napi regisztrált esetszám múlt héten megközelítette a 600-at.

Nyaraló emberek, többnyire külföldi turisták Crikvenicán.
photo_camera Nyaraló emberek, többnyire külföldi turisták Crikvenicán. Fotó: DENIS LOVROVIC/AFP

Horvátországban a GDP 20 százalékát a turizmus adja, és a turisták költései nélkül sokan kerültek nehéz helyzetbe tavaly. Az AP hírügynökség szerint idén nyáron az éttermek már tele voltak, a vezetett túrákat és hajókirándulásokat pedig jó előre le kellett foglalni. Sok helyen nem számítottak ennyi turistára, így elég alkalmazottal sem készültek. Számos turista úgy akarta elkerülni a tömeget, hogy vitorlást vagy hajót bérel, de egyszerűen nem volt annyi hajó, mint amekkora kereslet mutatkozott rá.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.