1,3 millió dollár kártérítést kap a transznemű fiatal az iskolájától, amiért nem engedték neki, hogy a fiú WC-t használja

2021 augusztus 30., hétfő 13:45
3

Egy transznemű amerikai tinédzser, Gavin Grimm 2015-ben perelte be a Virginia államban lévő középiskoláját, amikor megtiltották neki, hogy az intézményben a nemi identitásának megfelelő, fiú mosdót használja. Az ügyben most született peren kívüli megállapodás, eszerint a fenntartónak 1,3 millió dollár (kb. 384 millió forint) kártérítést kell fizetnie. A fiút a perben az ACLU nevű jogvédő szervezet képviselte, és azzal érveltek, hogy az iskola a Title IX nevű törvényben foglaltakkal ellentétben nemi alapon diszkriminálta őt.

Gavin Grimm 2017-ben Fotó: BEN GABBE/Getty Images via AFP

A megállapodás értelmében a Gloucester megyei iskolaszéknek most 1,3 millió dollárt (kb. 384 millió forint) kell fizetnie Grimmnek az ügyvédi költségekre. Júniusban az ügy már a Legfelsőbb Bíróság elé került, de a bírák úgy határoztak, hogy nem tárgyalják újra az esetet. Egyetértettek ugyanis a korábbi ítélettel, mely már kimondta, hogy az iskola megszegte a szövetségi törvényt, és diszkrimináció érte Grimmet.

„Abszolút igazolva érzem magam. A bíróság megállapította, hogy amit az iskola tett, az igenis diszkrimináció volt, és nem maradt következmények nélkül. Szerintem ez fantasztikus” - nyilatkozta a most 22 éves Gavin Grimm.

Az ACLU pedig azt közölte, hogy remélik, ez az ítélet visszatartja majd azokat az államokat, ahol a transzneműeket hátrányosan megkülönböztető törvényeket hoztak vagy készülnek hozni - csak idén 28 ilyen törvényjavaslatot nyújtottak be. (Insider)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt