Friss műholdképek szerint Észak-Korea újraindította jongbjoni atomreaktorát

2021 augusztus 30., hétfő 8:21
5

Észak-Korea nagy valószínűséggel újraindította a Jongbjonban található atomreaktorát, ahol általános vélekedés szerint korábban plutóniumot állított elő atomfegyverei számára - közölte hétfőn megjelent éves jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

A NAÜ szakértőit 2009 óta nem engedik be az országba, ezért más módon - főleg műholdak segítségével - figyelik Phenjan nukleáris tevékenységét. Észak-Korea a NAÜ-szakértők kitiltása után felgyorsította atomfegyver-fejlesztési programját, és hamarosan nukleáris kísérleteit is újraindította, a legutóbbi 2017-ben volt.

A jongbjoni Nukleáris Tudományos Kutatóközpont egy 2012-es műholdképen. Fotó: AFP PHOTO / GeoEye Satellite Image

„2018 decemberétől egészen idén júliusig nem utalt semmi reaktorműködésre, de azóta igen, egyebek között hűtővíz-eltávolítás, ami aggasztó és egyértelmű megsértése az ENSZ biztonsági tanácsi határozatainak” - írja a jelentés, amely az észak-koreai atomprogram magvát adó, öt megawattos jongbjoni reaktorra utal. A NAÜ szerint ezenkívül gyanítható az is, hogy újra bányásznak uránt a pjongszani bányában. A magas fokra dúsított urán az atomfegyverek másik fontos eleme a plutónium mellett.

Észak-Korea az utóbbi hónapokban azzal fenyegetőzött, hogy kiszélesíti atomprogramját, ha az Egyesült Államok nem hagy fel „az ellenséges politikával” vele szemben, ami nyilvánvalóan az amerikai büntetőintézkedéseket és a rendszeres dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat jelenti.

A NAÜ-jelentéssel kapcsolatban egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő közölte vasárnap a Yonhap hírügynökséggel, hogy sürgősen fel kell újítani a párbeszédet Észak-Koreával. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt