Ida legyengült

időjárás
2021 augusztus 30., 19:57
comments 4

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) bejelentette, hogy helyi idő szerint hétfőre trópusi viharrá gyengült az Ida hurrikán az egyesült államokbeli Mississippi állam délnyugati részén, de továbbra is heves záporokra lehet számítani, amik „életveszélyes áradásokat” okozhatnak.

New Orleans sötétbe borult

A hurrikán okozta károkról egyelőre nem készült el a pontos összesítés, de az amerikai média beszámolói szerint az Ida „letarolta” Louisiana államot, miután partot ért a Mexikói-öbölnél fekvő louisianai Port Fourchonban. Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán négyes erősségű hurrikán óránként több mint 240 km/órás sebességű széllökésekkel érte el a déli tagállam partjait. A hurrikán miatt a partvidéken található utak járhatatlanná váltak, ugyanis víz alá kerültek. A lezúduló csapadék nagy területeket árasztott el, a vihar fákat döntött ki, megrongálta az elektromos vezetékeket, így New Orleans sötétségbe borult.

Helyi idő szerint vasárnap az egész város áramellátása megszűnt, miután mind a nyolc, New Orleansba áramot szállító távvezeték meghibásodott – jelentette az Entergy Louisiana közműszolgáltató. Az amerikai áramszünetek nyomon követésére létrehozott PowerOutage.us adatai szerint vasárnap késő este több mint 1 millió otthon és vállalkozás maradt áram nélkül.

LaToya Cantrell, New Orleans polgármestere arra kérte a városban élőket, hogy maradjanak otthon vagy a menedékhelyeken, mert a városban az áramszolgáltatás hiánya miatt „bizonytalan a helyzet”. Shawn Ferguson rendőrfőnök pedig éberségre intette a lakosokat, miután a rendőrség a fosztogatás megakadályozásáért megnövelte a járőrök létszámát.

A kórházakban vészhelyzet, az olajkitermelés felfüggesztve

A Louisiana államban található Lafourche megye kórházában az áramkimaradás miatt az egészségügyi dolgozók kénytelenek voltak manuálisan lélegeztetni az erre szoruló betegeket, és közben egy másik emeletre is el kellett költöztetniük őket.

A szintén Louisiana államban található Ascension megyéből jelentették eddig az egyetlen halálesetet. A helyi seriff irodája arról számolt be, hogy egy 60 éves férfi életét vesztette, amikor a vihar fát döntött a házára.

Egy New Orleans-i épület romokban, miután vasárnap az Ida hurrikán letarolta a várost
photo_camera Egy New Orleans-i épület romokban, miután vasárnap az Ida hurrikán letarolta a várost Fotó: Brandon Bell/Getty Images via AFP

A vihar érkezése előtt szinte az összes tengeri olajkitermelést felfüggesztették, és Louisiana meg Mississippi államok part menti kikötőit lezárták.

A romok eltakarítása hosszú megpróbáltatás lesz

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója közleményben üzente az állam lakosainak, hogy a hurrikán után a romok eltakarítása „meglehetősen hosszú megpróbáltatás lesz”. Edwards szerint az állami erőfeszítések továbbra is az életmentésre irányulnak. „Nyilvánvaló, hogy az Ida hurrikán nagyon erős ütést vitt be. Megérkezése után sajnos mindent megtett, amit előzetesen ígértek vele kapcsolatban” – közölte a kormányzó.

Edwards arról is írt: tisztában van azzal, hogy még mindig vannak, akik arra várnak, hogy kimentsék őket. Emberek ezreit, a Nemzeti Gárda tagjait és a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség (FEMA) munkatársait vezényelték a tagállamba, hogy segítsenek a kutatásban és a mentésben. „Most több ezer ember van vízimentőkön és hajókon, mind kereséssel és mentéssel foglalkoznak. Több tucat helikopter van a levegőben, és az állam mindent megtesz azért, hogy eljussanak a segítségre szoruló személyekhez” – közölte a kormányzó.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap este katasztrófa sújtotta állammá nyilvánította Louisianát a hurrikán pusztítása miatt, és a helyreállítási munkákhoz elrendelte szövetségi segély kiutalását. Az elnök vasárnap délután a FEMA washingtoni központjában elmondott beszédében megígérte, hogy előteremtik az összes szükséges eszközt a mentéshez és a helyreállításhoz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.