Megjött a Fidesz-közeli tulajdonos, vele az állami támogatás és a kedvezményes telek is

POLITIKA
2021 augusztus 31., 06:44

Korábban egyáltalán nem foglalkozott egészségüggyel, mégis 1,2 milliárd forintos támogatást kapott a Miller Industries Hungary Kft. az állami Egészségipari Támogatási Programból.

A 24.hu szerint a cég főtevékenysége a divat- és formatervezés, csak februárban vették fel a tevékenységek közé a gyógyszerkészítmények és orvosi eszközök gyártását. Négy hónappal később Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy elnyerték a támogatást.

Ennyi idő sem telt el a tevékenységek bővítése után, amikor a cég kedvezményesen jutott hozzá két telekhez a marcali ipari parkban. Erről a település fideszes polgármestere nyilatkozott akkoriban. Egy Növekedés.hu-n megjelent cikk szerint a cég állami kórházaknak gyárt majd egyszer használatos műtéti eszközöket. A cég székhelye egy nyíracsádi házban van, rajta a felirat: Bátor Söröző.

photo_camera Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

A cég hét hónappal Varga bejelentése előtt került a Magno Studio Kft. tulajdonába, ami évek óta rendszeresen nyertese az állami propagandaköltéseknek. A Stop Soros kampányból majdnem 700 milliót kapott, 433 millióért készített imázsfilmet a CÖF-nek, és szervezőként a Magno Studio kapta a Rogán Cecíliához köthető fitneszrendezvényekre szánt szponzorpénzt is.

A Magno Studio hivatalosan három főt foglalkoztat, tulajdonosa Horváth László, akit korábban a HVG újságírója hiába keresett a békásmegyeri panellakásban, ahol elvileg lakott.

A 2016-ban még 2,5 milliárdos árbevétel mellett 30 millió forint nyereséget termelő cég bevételei 2020-ra 16,5 milliárd forintra, nyeresége pedig 1,142 milliárd forintra nőtt. Ez utóbbit a cégtulajdonos Horváth gyakorlatilag egy összegben kivette osztalékként.

Frissítés (15:55): A Pénzügyminisztérium délután kiadott állásfoglalása szerint „a cég programban való részvétele, a kérelem elbírálása, a szerződéskötés az előírásoknak megfelelően történt”. Hozzátették, hogy ezeket az egészségügyi termékeket eddig külföldről kellett beszerezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.