Nincs többé ólmozott benzin

környezetpusztítás
2021 augusztus 31., 05:15
comments 19

Az ENSZ környezetvédelmi hivatala bejelentette, hogy nincs már olyan ország a világon, ahol ólmozott benzint tankolnának az autókba, írja a BBC. A mérgező üzemanyag, ami szívbetegségeket és rákot okozhat, közel egy évszázadon át szennyezte a levegőt a talajt és a vizet.

Az ólmozott benzin használatát a legtöbb – főleg magas jövedelmű – ország betiltotta a nyolcvanas évekre, de Algériában, ami az utolsó ország volt, ahol lehetett még ilyen üzemanyagot kapni, csak idén júliusban fogyott el végleg.

António Guterres ENSZ-főtitkár az ólmozott benzin felszámolását „nemzetközi sikersztorinak” nevezte. Úgy fogalmazott, az üzemanyag megszüntetésével „több mint egymillió szívbetegséget, sztrókot, rákbetegséget előzhetünk meg, egyben megvédjük azokat a gyerekeket, akiknek károsodhatott volna az agya az ólommérgezés miatt”.

Az 1920-as években kezdtek el ólmot keverni a benzinhez, hogy ezzel javítsák a motorok teljesítményét, de hogy ez nem volt a legjobb ötlet, már 1924-ben kiderült, amikor a Standard Oil által működtetett olajfinomítóban öt munkás meghalt, több tucatnyi ott dolgozót pedig kórházba kellett szállítani. Ennek ellenére a hetvenes évekig világszerte kevertek ólmot a benzinhez.

A gazdagabb országok a hetvenes években kezdték fokozatosan megszüntetni az ólmozott benzin használatát, de harminc évvel később, a kétezres évek elején még mindig 86 országban használták ezt az üzemanyagot. Észak-Koreában, Mianmarban és Afganisztánban 2016-ban szüntették be a használatát, az elmúlt években már csak Irakban, Jemenben és Algériában használták.

Magyarországon 1999. április 1. óta nem kapható ólmozott benzin.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.