Gyurcsányék kavarása ellenére a fővárosi közgyűlés elfogadta az atlétikai vébéről és a Diákvárosról szóló javaslatot

POLITIKA
2021 szeptember 01., 14:06
comments 14

Kaotikus jelenetek után a fővárosi közgyűlés ellenzéki többsége elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester a Momentum módosításával kiegészített javaslatát a 2023-as atlétikai vébé vétójáról, majd leszavazta a DK nagyon hasonló előterjesztését, amit a párt annak ellenére nem vont vissza, hogy a Karácsony mögött álló többség egy napirendi ponttal korábban már döntött a kérdésben.

A megszavazott határozat értelmében a Főváros csak akkor támogatja az atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését, ha a kormány nem ad át földterületeket a kínai Fudan egyetemnek azon a területen, ahol eredetileg a Diákváros épült volna fel, illetve az is a támogatás feltétele, hogy a kormány ténylegesen teljesítse a fővárosi egészségügy fejlesztésére tett pénzügyi ígéreteit is.

Karácsony Gergely eredeti előterjesztése szerint a határozatban azt mondták volna ki, hogy

A kormány megszegte a fővárossal kötött korábbi megállapodását azzal, hogy a magyar egyetemistáknak szánt olcsó kollégiumkomplexum - a Diákváros - felépítésére szánt területet a kínai Fudan egyetemet fenntartó alapítványnak tervezi átadni. A főváros ezért nem kíván a vébé házigazdája lenni, már amennyiben a kérdéses földterületet tényleg átadják a kínaiaknak. Amint a területet átadják nekik, Karácsony azonnal közli a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel, hogy Budapest nem támogatja a rendezést.

Ezt az indítványt egészítették ki az utolsó pillanatban a Momentum módosításával, ami szerint a támogatásmegvonás elmaradásának másik feltétele az, hogy a kormány október 31-ig teljesítse az egészségügyi támogatási vállalásainak 2021-re jutó részét.

Kiderült ugyanis, hogy a kormány - annak ellenére, hogy erről ő maga hozott kormányhatározatot - még tárgyalni sem kezdett eddig a fővárosi egészségügynek az idei évre ígért pénzek átutalásáról, pedig már rég lejárt az erre adott határidő.

Mint emlékezetes, a kormány a 2019-es önkormányzati választások után arról kötött egyezséget Budapest új, ellenzéki vezetésével, hogy a vébérendezés fővárosi támogatásának fejében a kormány megvalósít néhány nagyobb fejlesztést. Ezek között szerepelt a Diákváros fantázianevű kollégium a vébének otthont adó stadion közvetlen közelében, a fővárosi egészségügy fejlesztése Egészséges Budapest Program név alatt, illetve például a Ráckevei Dunában felhalmozódott szennyezett iszap egy részének kikotrása is.

A kormány ezt az egyezséget rúgta fel, amikor úgy döntött, hogy a Diákváros projekt területének egy részét inkább ingyen odaadja a kínaiaknak. De a kérdéses építési telkeket ténylegesen még nem adták át a Fudan Egyetem alapítványának, így van elvi lehetőség arra, hogy az eredeti alku teljesüljön.

Az ügyben a fővárost vezető ellenzéki koalíción belüli villongás okozott akkora zavart, hogy a közgyűlés ülése közben tisztázó szünetet kellett elrendelni. Karácsony főpolgármester egy múlt hét csütörtöki videóban jelentette be ugyanis, hogy a Diákváros-kompromisszum felrúgása esetén a Főváros visszavonja a vb támogatását. Egyik helyettese, a DK-s Gy. Németh Erzsébet röviddel utána arról posztolt, hogy a DK igazából már egy nappal korábban, szerdán benyújtott egy ilyen értelmű határozati javaslatot. Ezen a ponton lépett a színre Gyurcsány Ferenc DK-s pártelnök, aki maliciózus Facebook-posztban jelezte, hogy a vébé lefújása eredetileg a DK ötlete volt, de

"Ma reggel a főpolgármester sietve be is jelentette, hogy bizony akkor így nem lesz atlétikai VB. A politikában nincs szerzői jog. Örülni kell annak, ha valamely javaslat támogatókra lel."

Aki azt hitte, hogy Gyurcsányék ennyivel megelégszenek, azok ma, szerdán, nagyot tévedtek. Merthogy miután a közgyűlési többség megszavazta a fent részletezett, a DK-é után 2 nappal benyújtott Karácsony-féle határozati javaslatot, kiderült, hogy a következő napirendi pontként szereplő, Gy. Németh-féle indítványt a DK nem vonja vissza, hanem arról is szavaznia kell a közgyűlésnek. Ez tartalmilag igen hasonló volt a percekkel korábban megszavazotthoz, csak nem tartalmazott semmilyen feltételt, egyszerűen közölte, hogy a Közgyűlés “kifejezi azt a szándékát”, hogy vonják vissza a vébérendezéshez adott hozzájárulást, illetve felkérte volna a főpolgármestert, hogy terjessze a közgyűlés elé a támogatás visszavonásához szükséges dokumentumokat.

Komoly zavar alakult ki, illetve vita tört ki arról, hogy mi történik, ha ezt az indítványt is megszavazzák. Mi lesz az előző, imént megszavazottal? A Momentum kérésére még szünetet is elrendeltek, hogy végül a szavazás hozza el a megoldást, Gy. Németh indítványát ugyanis leszavazta a közgyűlés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.