A Sackler család kifizet 4,3 milliárd dollárt, és így nem felelős az opioidválságért, amit a cégük okozott

szeptember 2., csütörtök 5:14
5

4,3 milliárd dollárt kell kifizetniük és le kell mondaniuk a Purdue Pharma nevű gyógyszergyártó cégük tulajdonjogáról a Sackler család tagjainak egy csődmegállapodás keretében. Ez egy szokatlanul nagy összegnek hangzik még az amerikai gazdasági életben is. Úgy viszont már nem tűnik soknak, ha tudjuk: ennek a családnak a cége felelős legalább 200 ezer ember haláláért.

Ezzel a megállapodással a család mentesül minden egyéb felelősségtől az opioidválságban.

Sacklerék Purdue Pharmája bocsátotta piacra az OxyContin nevű fájdalomcsillapítót, egy olyan szert, amelynek hatása leginkább a heroinéra hasonlít. Ezeket a szereket tudatosan elszegényedett környékeken terítették, és különféle marketingkampányokat építettek rájuk. A páciensek gyorsan függővé váltak, mire az orvosok - a gyártó tanácsára - növelték az adagokat. Néhány év leforgása alatt megugrott a túladagolás okozta halálesetek száma az országban, és elkezdődött az opioidjárványként ismert népegészségügyi katasztrófa, ami jelenleg is tart, naponta több tucat ember hal meg miatta. Erről ebben a cikkben írtünk korábban.

Saját bevallásuk szerint is több mint 10 milliárd dollár nyeresége volt a Sackler családnak az OxyContinból. A csődmegállapodás után is a világ leggazdagabb emberei közt tartják őket számon. A jövőben semmilyen jogi következménnyel nem kell számolniuk a járványban betöltött szerepük miatt.

A washingtoni államügyész, Bob Ferguson szerint „ez a megállapodás sérti az opioidjárvány áldozatait, akiknek semmilyen hangjuk nem volt az eljárásban.

Egy Robert Drain nevű szövetségi bíró hitelesítette ezt a megállapodást. A család szerint jogi káoszt okozna, ha abban a több ezer eljárásban, amit a Purdue Pharma ellen indítottak, külön-külön kéne a családnak is szerepet vállalnia. (NPR)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt