Két hónapja tartanak őrizetben egy autista fiút Kambodzsában

külföld
2021 szeptember 02., 15:23
comments 1

Egy autista kamaszfiú, Kak Szovan Cshaj szabadon bocsátását kérik az ENSZ emberi jogi szakértői a kambodzsai kormánytól. A 16 éves fiút június végén vették őrizetbe, azzal vádolják, hogy tisztviselőket sértő üzeneteket terjesztett.

Kak Szovan Cshaj, a két hónapja fogva tartott autista kamasz.
photo_camera Kak Szovan Cshaj, a két hónapja fogva tartott autista kamasz. Fotó: HANDOUT/AFP

Az autista kamaszt úgy hallgatták ki, hogy nem volt a segítségére ügyvéd. Az ENSZ jogi szakértői szerint "a törvénysértéssel vádolt, fogyatékossággal élő kiskorúakat az elsődleges érdekeik szerint kell kezelni, és mindent megtenni azért, hogy ne kerüljenek börtönbe". A 16 éves fiút a kambodzsai törvények alapján akár két év börtönre is büntethetik.

A fiút két hónapja úgy tartják elzárva, hogy még anyja, Prum Chantha se találkozhatott vele. Elzárásának valószínűleg az is oka lehet, hogy az apja, Kak Komphear a 2017-ben feloszlatott Nemzeti Megmentés Pártjának a tagja volt, és 2020 novemberében összeesküvés vádjával perbe is fogtak. Prum Chantha szerint a fia csak azért posztolt a közösségi portálokon, mert meg akarta védeni családja becsületét, amikor áruló fiának bélyegezték.

Prum Chantha (b), akinek a fiát és a férjét is bebörtönözte a rezsim.
photo_camera Prum Chantha (b), akinek a fiát és a férjét is bebörtönözte a rezsim. Fotó: TANG CHHIN SOTHY/AFP

Kambodzsát 1985 óta Hun Szen irányítja, aki minden ellenzéki mozgalmat felszámol. 2018-ban pártja az összes parlamenti mandátumot megszerezte az erősen vitatható tisztaságú választásokon. (Via MTI, AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.