Megduplázódott egy év alatt az antiszemita esetek száma Ausztriában

2021 szeptember 2., csütörtök 13:19
2

Több, mint kétszer annyi antiszemita incidenst jelentettek 2021 első félévében, mint az előző év azonos időszakában, derült ki a bécsi Izraelita Hitközség beszámolójából. Tájékoztatásuk szerint idén június végéig 562 incidenst jelentettek, míg 2020 azonos időszakában még csak 257-et.

Emlékmécsesek a Seitenstettengasse-i zsinagóga előtt a 2020. november 2-i antiszemita terrortámadás után. Fotó: HERBERT PFARRHOFER/AFP

Az incidensek javarészt a koronavírus-járványhoz, illetve a közel-keleti konfliktus fejleményeihez köthetők.

A hitközség összesítése alapján az első félévben regisztrált esetek nagyobb részében, 331 esetben sértő magatartásformákban, szóbeli gyalázkodásban nyilvánult meg az antiszemitizmus. 154 esetben online tettek közzé antiszemita üzeneteket. 58 rongálás és 11 fenyegetés mellett 8 esetben tettlegességre is sor került.

Az esetek közel fele, 244 eset szélsőjobboldaliakhoz köthető, 100 esetben baloldaliak voltak antiszemiták, 71 esetben pedig muszlimok voltak az elkövetők.

"Az antiszemitizmus elleni harc része az osztrák identitásnak, és (e harc) országunk történelmi felelőssége is" - reagált a hitközség beszámolójára Karl Nehammer osztrák belügyminiszter. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt