Összecsapások robbantak ki a Pandzssír-völgyben, Afganisztán utolsó olyan részén, amit még nem a tálibok uralnak

külföld
2021 szeptember 02., 16:15
comments 3

A BBC legfrissebb afganisztáni jelentése szerint összecsapások robbantak ki Afganisztán utolsó, még nem a tálibok ellenőrzése alatt álló részén, az eredendően tádzsikok lakta Pandzssír-völgyben, ami a szovjetellenes ellenállásnak is komoly bázisa volt már, és a tálibok első uralma idején is a tálibellenes erők központja volt.

Ahmed Maszúd, a Pandzssír-völgy ura, a tálibellenes erők vezetője.
photo_camera Ahmed Maszúd, a Pandzssír-völgy ura, a tálibellenes erők vezetője. Fotó: JOEL SAGET/AFP

A tálib vezetés csütörtökön már előre jelezte, hogy műveleteket indítanak majd itt, miután sikertelenül próbáltak kiegyezni a völgyet uraló Ahmed Maszúddal, a legendás mudzsahedin parancsnok, Ahmed Sah Maszúd fiával.

Az összecsapások tényét mindkét oldal megerősítette, de ahogy a tálibok, úgy a tálibellenes erők is saját harci sikereikről számoltak be. Ezek hitelességét független forrásból lehetetlen ellenőrizni. A tálibellenes erők, az Afganisztáni Nemzeti Ellenállási Arcvonal (NRFA) mindenesetre azt állítja, hogy a teljes völgyet ellenőrzik, sikerrel verték vissza a tálibok támadását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.