Az MLSZ közleményében egy szót sem szól a rasszista incidensekről, de a poharakat bedobáló ultrák kétéves kitiltását ígéri a stadionokból

magyar foci
2021 szeptember 03., 10:27

Honlapján közleményben reagált a csütörtök esti magyar-angol meccsen történtekre a Magyar Labdarúgó Szövetség. Az MLSZ közleményében egyetlen szó sem esik a rasszista incidensekről, holott a brit Sky Sports már bemutatott egy felvételt, amin egy magyar férfi majommozdulatokat imitálva üzent az angolok fekete játékosának, Raheem Sterlingnek, és több angol újságíró is azt állította tegnap, hogy hasonló, rasszista jelenetek szemtanúi voltak.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az MLSZ közleményében azt írja, „a Puskás Arénába kilátogató hatvanezer szurkoló elsöprő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat. Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére.”

A közlemény így folytatódik: „A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megtette/megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ. Az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében a szövetség az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő 2 éves kizárásra számíthatnak az eljárás végén.”

A csütörtöki történések után már Boris Johnson brit miniszterelnök is megszólalt, a FIFA fellépését sürgetve, és a brit szövetség jelezte, hogy a FIFA-hoz fordulnak. A FIFA pénteken közleményben reagált, és elmondták, hogy "határozottan elutasítják a rasszizmus és az erőszak minden formáját, és egyértelműen a zéró tolerancia elvét képviselik az ilyen magatartással szemben a labdarúgásban". A nemzetközi szövetség illetékesei hozzátették, hogy "meg fogják tenni a megfelelő intézkedéseket", amint megkapják a mérkőzéssel kapcsolatos jelentéseket.

Az európai szövetség (UEFA) júliusban három zárt kapus mérkőzésre - az egyiket két év próbaidőre felfüggesztve - büntette a magyar válogatottat, mert drukkerei diszkriminatív magatartást tanúsítottak a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság három csoportmeccsén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.