Heves harcok törtek ki Afganisztán utolsó, nem a tálibok által ellenőrzött területén

2021 szeptember 3., péntek 4:19
2

A BBC már csütörtökön is beszámolt arról, hogy összecsapások robbantak ki a Pandzssír-völgyben, de az ott zajló eseményekről rendkívül nehéz megbízható információkat szerezni.

A brit híroldal péntek reggelre már arról tudósított, hogy komoly összecsapások zajlottak, és a tálibok azt állítják, sikerült területeket elfoglalniuk a tálib-ellenes Afganisztáni Nemzeti Ellenállási Arcvonaltól (NRFA), akik szerintük súlyos veszteségeket szenvedtek. Ugyanakkor az NRFA beszámolója szerint a völgy összes bejáratát továbbra is ők ellenőrzik, a tálibok pedig több száz embert vesztettek el.

Tálib-ellenes afgán felkelők Fotó: AHMAD SAHEL ARMAN/AFP

A főleg tádzsikok lakta Pandzssír-völgy a szovjetellenes ellenállásnak is komoly bázisa volt, és feltételezések szerint az elmúlt hetekben több ezer tálib-ellenes harcos menekülhetett ide. A völgyet Ahmed Maszúd hadúr ellenőrzi, az apja, Ahmed Sah Maszúd a szovjetek, majd a tálibok ellen is sikeresen védte a területet a nyolcvanas, illetve a kilencvenes években.

Az NRFA szóvivője szerint 350 tálib halt meg a mostani összecsapásokban, de a helyszínről származó beszámolók hitelességét nagyon nehéz ellenőrizni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt