Az idei július volt a legmelegebb, mióta mérik

időjárás
2021 szeptember 04., 05:13
comments 1

1,2 fokkal melegebb volt az idei nyár az átlagnál, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A középhőmérséklet országosan 22 fok volt. A június 2,1, a július 2,2 fokkal volt melegebb a szokásosnál, így a június a harmadik, a július a legmelegebb lett az 1901 óta. A nyár első két hónapjának az átlaga megközelítette a 23 fokot, amihez hasonló nem fordult elő az elmúlt 121 évben.

Az 1901-ben indult mérések óta ez a nyár volt az ötödik legmelegebb.A június közepétől augusztus közepéig tartóidőszakot nagyrészt hőhullámok határozták meg. A nyár eleje és vége viszont a szokásosnál hűvösebb volt, az augusztusi középhőmérséklet országosan 1 fokkal elmaradt az „éghajlati normáltól”.

A legalacsonyabb hőmérsékletet június elsején, a Nógrád megyei Zabaron mérték, 0,6 fokot. A legforróbb napon, június 24-én az országos átlag elérte a 28,6 fokot, ami 8,5 fokkal magasabb a normálnál.

A július hidegfronttal kezdett, majd egy újabb hőhullám érte el a Kárpát-medencét. 8-án tetőzött a kánikula, az adonyi állomáson mért 40,2 fokos érték az év legmagasabb hőmérséklete.

Fürdőzők a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én
photo_camera Fürdõzõk a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én Illusztráció: Varga György/MTI/MTVA

Augusztus elsején egy hidegfront érte el az országot, a hónap első hete a szokásosnál hűvösebb idővel telt, majd visszatért a kánikula, 30 és 35 fok közötti maximumokkal. Augusztus 17-én jött az újabb hidegfront, ami csak augusztus 20-22. között tört meg valamelyest.

Országos átlagban 22 napon érte el a napi középhőmérséklet a 25 fokot. Ennél több 1901 óta csak 2012-ben (24 nap) és 2015-ben (28 nap) volt. A legtöbb hőhullámos nap a déli, délkeleti országrészben fordult elő, ahol nagyobb területen 30 fok felett volt ez az érték.

Mindhárom hónapban a szokásosnál kevesebb csapadék esett.

Az idei június volt a legszárazabb 1901 óta, a havi átlag 22 százaléka hullott le.A júliusi csapadék 13 százalékkal, az augusztusi 8 százalékkal maradt el a megszokottól. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.