Amerikában már vizsgálják a Covid-osztályok dolgozóinak PTSD-re utaló tüneteit

járvány
2021 szeptember 05., 15:29

Chris Prott-nak, a Milwaukee egyik kórházában dolgozó ápolónak kiszárad a szája és megemelkedik a pulzusa, amikor elöntik a gondolatait azok az emlékek, amelyeket a járvány csúcspontján szerzett a munkahelyén. Hasonló tünetei lesznek, amikor felidézi a covid-osztály legborzalmasabb napjait, mint azoknak a katonáknak, akik harci helyzetekben szolgáltak.

Ezek PTSD-re, azaz a poszttraumás stressz szindrómára utalnak. Prott egyike volt annak a féltucat covid-osztályon dolgozó ápolónak, akikkel a Reuters újságírója beszélgetett. Mindannyiuknak voltak hasonló, PTSD-re utaló tapasztalataik, például, hogy rendszeresen felriadnak éjszaka a rémálmaik miatt. Azoknak, akiknek egy hónap elteltével sem múlnak el a tüneteik, amelyek befolyásolják a mindennapi életüket, diagnosztizálhatóak PTSD-vel. Az Egyesült Államokban már különböző vizsgálatok folynak ezekről az esetekről. AZ első adatokból az is kiderül, hogy sok egészségügyi dolgozónak már a járvány előtt is számos mentális problémával kellett megküzdenie.

A kormany.hu által 2020. május 1-jén közreadott fotó a budapesti Szent János Kórház COVID osztályán készül és az ott végzett gyógyító munkát mutatja be.
photo_camera A kormany.hu által 2020. május 1-jén közreadott fotó a budapesti Szent János Kórház COVID osztályán készül és az ott végzett gyógyító munkát mutatja be. Fotó: kormany.hu/Árvai Károly/MTI/MTVA

A PTSD-t a legtöbben a háborút átélt emberekkel kötik össze, de civilek is szenvedhetnek tőle sokszor egy-egy trauma, erőszak, vagy természeti katasztrófa túlélése után.

„Elég szarnak éreztem magam attól, hogy PTSD-nek hívták ezt” - mondta a Reutersnek Prott. „Sok időbe telt, míg képes lettem beszélni erről, mert én láttam PTSD-vel küzdő embereket már és az én történetemet semminek éreztem az övékhez képest.”

A hírügynökség megkérdezte Bessel van der Kolk pszichiátert is erről, aki azt mondta „első ránézésre a városod kórházában dolgozó nővér messze nem hasonlít azokra a katonákra, akik mondjuk Afganisztánból jöttek haza. A mélyben azonban hasonló folyamatok zajlanak bennük.”

A kormany.hu által közreadott fotó a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház COVID osztályán készült Kistarcsán 2020 április 30-án, az ott végzett gyógyító munkát mutatja be.
photo_camera A kormany.hu által közreadott fotó a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház COVID osztályán készült Kistarcsán 2020 április 30-án, az ott végzett gyógyító munkát mutatja be. Fotó: kormany.hu/Árvai Károly/MTI/MTVA

Még a járvány előtt készített felmérések azt mutatták, hogy a frontvonalakon szolgáló egészségügyi dolgozók akár fele is szenvedhet PTSD-től. Az öngyilkossági ráta a körükben kétszerese volt az átlagos lakosság körében tapasztalhatónak. Az amerikai orvosi kamara ezért most olyan pszichiátereket kért fel a járvány mentális következményeinek felmérésére, akik korábban veteránokkal dolgoztak.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.