Az etióp kormányerők szerint több ezer tigré lázadóval végeztek

külföld
2021 szeptember 05., 10:25

Az etióp kormányhadsereg egy tábornoka, Bacha Debele állítása szerint csapatai a tigréi lázadók, a Tigréi Népi Felszabadítási Front több mint 5600 harcosával végeztek. Nyilatkozatából nem teljesen egyértelmű, hogy szerinte mikor végeztek ennyi tigréi katonával, a háború tavaly novemberi kezdete óta, vagy mostanában, de a tudósítók szerint az elmúlt napok harcaira utalhatott.

A TPLF ellen demonstráló lovasok Addisz-Abebában, Etiópia fővárosában.
photo_camera A TPLF ellen demonstráló lovasok Addisz-Abebában, Etiópia fővárosában. Fotó: AMANUEL SILESHI/AFP

Debele állítása szerint a halottakon túl 2300 tigréi katona megsérült, kétezer pedig fogságba esett.

Debele közben azzal vádolta a TPLF-et, hogy Etiópia feldarabolására készül a szomszédos amhara és afar területek elleni offenzívájával. Az elmúlt napokban a leghevesebb harcok Humera városánál, Tigré és Amhara határán zajlottak, Debele szerint itt "megtizedelték" a TPLF erőit.

A TPLF egyelőre nem reagált Debele állítására.

Etiópiában tavaly november óta tombol a polgárháború, amikor a Nobel-békedíjas miniszterelnök, Abiy Ahmed Tigrébe vezényelte a kormányhadsereget az ottani tigré parancsnokok leváltására. A kormányerők offenzívája a kezdeti gyors sikerek után összeomlott, idén nyár elejére a TPLF teljes egészében visszaverte azt, majd támadásba lendült. Az egyre inkább kiszélesedő polgárháborúban a megfigyelők szerint mindkét oldal emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket is elkövetett a civil lakosság kárára, a kormányerők blokádja pedig a segélyszervezetek szerint éhínséggel fenyeget Tigré államban. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.