Az etióp kormányerők szerint több ezer tigré lázadóval végeztek

2021 szeptember 5., vasárnap 10:25

Az etióp kormányhadsereg egy tábornoka, Bacha Debele állítása szerint csapatai a tigréi lázadók, a Tigréi Népi Felszabadítási Front több mint 5600 harcosával végeztek. Nyilatkozatából nem teljesen egyértelmű, hogy szerinte mikor végeztek ennyi tigréi katonával, a háború tavaly novemberi kezdete óta, vagy mostanában, de a tudósítók szerint az elmúlt napok harcaira utalhatott.

A TPLF ellen demonstráló lovasok Addisz-Abebában, Etiópia fővárosában. Fotó: AMANUEL SILESHI/AFP

Debele állítása szerint a halottakon túl 2300 tigréi katona megsérült, kétezer pedig fogságba esett.

Debele közben azzal vádolta a TPLF-et, hogy Etiópia feldarabolására készül a szomszédos amhara és afar területek elleni offenzívájával. Az elmúlt napokban a leghevesebb harcok Humera városánál, Tigré és Amhara határán zajlottak, Debele szerint itt "megtizedelték" a TPLF erőit.

A TPLF egyelőre nem reagált Debele állítására.

Etiópiában tavaly november óta tombol a polgárháború, amikor a Nobel-békedíjas miniszterelnök, Abiy Ahmed Tigrébe vezényelte a kormányhadsereget az ottani tigré parancsnokok leváltására. A kormányerők offenzívája a kezdeti gyors sikerek után összeomlott, idén nyár elejére a TPLF teljes egészében visszaverte azt, majd támadásba lendült. Az egyre inkább kiszélesedő polgárháborúban a megfigyelők szerint mindkét oldal emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket is elkövetett a civil lakosság kárára, a kormányerők blokádja pedig a segélyszervezetek szerint éhínséggel fenyeget Tigré államban. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt