Rendőrök rohantak meg egy börtönt Maliban, hogy kiszabadítsák gyilkossággal vádolt parancsnokukat

külföld
2021 szeptember 05., 10:59
comments 1

A mali terrorelhárítási rendőrség felfegyverzett rendőrei megrohantak egy börtönt, hogy kiszabadítsák gyilkosság vádjával fogva tartott parancsnokukat, Oumar Samakét. Sikerrel jártak, de egyelőre nem világos, hogy Samake pontosan milyen körülmények között szabadult. Egyes beszámolók szerint a börtönőrök engedtek szabad utat a terrorelhárítóknak, mások szerint a kormány rendelte el Samake szabadon bocsátását a további zavargások megelőzésére.

A mali terrorelhárítási rendőrség, a Forsat fegyveresei egy 2017-es bevetésükön.
photo_camera A mali terrorelhárítási rendőrség, a Forsat fegyveresei egy 2017-es bevetésükön. Illusztráció: HABIBOU KOUYATE/AFP

Samakét legalább 14 kormányellenes tüntető halála miatt fogták perbe, akik tavaly júliusban vesztették életüket a hatósági fellépés következtében.

A terrorelhárítás akcióját az ország átmeneti kormánya a tévében sugárzott közleményben ítélte el. Egy mali jogvédő szervezet, a Mali Szövetség az Emberi Jogokért (AMDH) "mély megrázkódtatásának" adott hangot amiatt, amit a jogállam elleni támadásként értékelt. Közleményük szerint a terrorelhárítók, mielőtt elindultak volna kiszabadítani parancsnokukat, a főváros Bamako központjában lövöldöztek. A terrorelhárító rendőrséget amúgy az EU és az USA képezte ki az országban tevékenykedő iszlamista szélsőségesek elleni harcra. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.