Őslakos nőknek állítanak emlékművet Kolumbusz Kristóf szobra helyére Mexikóvárosban

szeptember 6., hétfő 19:36
2

Őslakos nőknek állítanak emlékművet Kolumbusz Kristóf szobra helyére Mexikóváros központjában – közölte Claudia Sheinbaum, a mexikói főváros polgármestere.

Claudia Sheinbaum polgármester beszédet mond Mexikóvárosban 2021. augusztus 13-án. Fotó: Eyepix/NurPhoto via AFP

A baloldali politikus az olasz felfedezőnek az amerikai kontinens gyarmati történetében játszott, vitatott szerepével indokolta a döntést. De Sheinbaum azt mondta, hogy Kolumbusz Kristóf szobra nem fog végképp eltűnni a városból, hanem egy kevésbé frekventált helyre, a Polanco kerületben található Amerika-parkba helyezik át.

Az őslakos nőknek emelt emlékmű az év végéig fog elkészülni és a Tlalli nevet fogja viselni, ami földet jelent az azték náhuatl nyelven.

A Kolumbusz-szobor 1877 óta ékesítette a Paseo de la Reforma sétányt. Az emlékművet már tavaly októberben eltávolították azzal az indoklással, hogy restaurálni fogják. Nem sokkal korábban baloldali szervezetek azzal fenyegettek, hogy október 12-én ledöntik a talapzatáról. Az amerikai kontinens több országában ezen a napon ünneplik Kolumbusz Kristóf érkezését 1492-ben az új világba.

Kolumbuszt Kristófot (1451-1506) emlegetik Amerika felfedezőjének, de több bírálat is érte, mivel az őslakosokkal szembeni erőszak és a transzatlanti rabszolgakereskedelem jelképének tekintik őt.

A kolumbiai kormány egyébként júniusban jelentette be, hogy eltávolíttatta Kolumbusz Kristóf és I. Izabella kasztíliai királynő bronz emlékművét a főváros, Bogotá El Dorado nemzetközi repülőterének közeléből, miután az őslakosok megpróbálták ledönteni a szobrokat. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt