Ungár Péter és Czeglédy Csaba csap össze a Partizán előválasztási vitasorozatának első estéjén

előválasztás
2021 szeptember 06., 08:25

Szeptember 6-a és 26-a között a Partizán - kiemelt médiapartnerével, a 444-gyel együttműködve - 32 országgyűlési egyéni választókerületben rendez vitákat az ellenzéki előválasztáson induló jelöltek között. A maratoni vitaturné első hetében vidéki körzetek jelöltjei ismertethetik meg elképzeléseiket választóikkal, a második héten az ellenzék fővárosi politikusaira kerül sor, utolsó héten pedig újra a vidéki indulók kerülnek főszerepbe.

A vitákat élőben a Partizán Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán, illetve a 444.hu Facebook-oldalán követhetitek, a viták legizgalmasabb pillanatait összefoglaló 5-10 perces videókat pedig elsőként a 444 napindító hírlevelében találhatjátok meg.

Ma délután 5 órától először a Nagykanizsát és környékét magába foglaló Zala megye 3. sz. OEVK jelöltjei mutatják be elképzeléseiket Magyarország és a dél-zalai térség jövőjével kapcsolatban.

A vitán két nagykanizsai önkormányzati képviselő csap össze: Horváth Jácint, a Demokratikus Koalíció jelöltje, akit támogat az MSZP és a Párbeszéd is, valamint a jobbikos Berta Krisztián, aki mögött az LMP, a Momentum, valamint a Mindenki Magyaroszága Mozgalom sorakozott fel.

Az előválasztáson győztes jelöltre kemény csata vár majd jövő tavasszal, ugyanis 2018-ban a fideszes Cseresnyés Péter 48,79 százalékot szerzett ebben a választókerületben, ráadásul Nagykanizsán kívül a körzet számos apró települést is magába foglal, ahol kifejezetten erősnek számít a kormánypárt.

Az eseményen érinteni fogjuk a környék és Magyarország legfontosabb problémáit: miután országos viszonylatban Zalában az egyik legmagasabb a 65 évnél idősebb állampolgárok aránya, valamint az öregedési rangsorban a megyék között az utolsó helyen áll, a résztvevők többek között arról is vitázni fognak, hogy milyen megoldásokkal kezelnék ezt a kedvezőtlen társadalmi folyamatot, valamint hogyan alakítanák át a nyugdíjrendszert. De szóba fog kerülni az is, hogy a busz- és vonatjáratok ritkítása hogyan érintette a helyieket, valamint mit tennének képviselőként az M9-es autópálya nyomvonalának megváltoztatása érdekében.

A második vitán, 19 órától a Vas megye Szombathely központú 1. számú országgyűlési választókerületében induló három politikus vesz részt. Az ügyészség által a Borkai-videókat kihozó "Ördög Ügyvédje"-ként meggyanúsított Czeglédy Csaba a DK színeiben száll ringbe, vele az LMP jelöltje, az MSZP-Párbeszéd, a Momentum és a Jobbik által is támogatott Ungár Péter, és a Fidesztől néhány éve eltávolodott szombathelyi ex-alpolgármester, az Új Világ Néppárt politikusa áll szemben.

A vita nemcsak Czeglédy és Ungár országos profilja miatt érdekes, de amiatt is, hogy a közvélemény-kutatások szerint szoros meccs várható az előválasztáson. A Medián július végén készült választókerületi felmérése szerint a kormányváltást akarók 45 százaléka szavazna az LMP-s országgyűlési képviselőre és 44 százalék a DK politikusára. A Medián azt is kimutatta, Ungárnak nagyobb esélye lenne legyőzni a Fidesz jelöltjét, Hende Csaba korábbi honvédelmi minisztert. (Igaz, az utóbbi időben háttérbe szorult Hendét távolról sem biztos, hogy elindítja a kormánypárt, a hivatalos bejelentésig januárig kell majd várni.)

A Vas 1-es billegő körzetnek számít, amelyet a kormányváltás érdekében el kéne hódítania az ellenzéknek. A kormánypártok Szombathelyen az önkormányzati többségüket már a 2019-es önkormányzati választások előtti hónapokban elveszítették, a városlakók ezután az ellenzéki pártok által indított szocialista Nemény Andrást választották polgármesternek, a képviselő-testületben is ellenzéki többség alakult.

2018-ban Hende Csaba 49,92 százalékot kapott, az ellenzéki képviselőjelöltek összeadva pedig 47,8 százalékot szereztek meg. Listán is a Fidesz szerzett több voksot a legutóbbi országgyűlési választásokon, és a 2019-es EP-választásokon is bő 10 százalékot vert az ellenzéki pártlisták összesített eredményére.

A Partizán vitáján Czeglédy, Kocka és Ungár a szombathelyi lakhatási problémák megoldásáról, családpolitikáról, illetve a gondoskodási válságra adandó válaszokról fognak vitázni, de szóba kerülnek az elszámoltatás belátható nehézségei, az önkormányzatoktól elvont források visszaszerzésének módjai, és persze az "Ördög Ügyvédje" is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.