ENSZ: Afganisztánban az összeomlás szélén az alapvető szolgáltatások, fogyóban a segélyek

háború
2021 szeptember 07., 15:24
comments 15
  • Afganisztánban az összeomlás szélére kerültek az alapvető szolgáltatások, és fogyóban vannak a segélyek – figyelmeztetett az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).
  • Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) pedig arról számolt be, hogy külföldiek a tálib hatalomátvétel utáni kaotikus helyzetben több száz afgán gyereket kísérő nélkül menekítettek ki az országból.

Az OCHA szóvivője, Jens Laerke sajtótájékoztatón elmondta: afgánok milliói szorulnak élelemsegélyre és egészségügyi ellátásra. Laerke arra kérte a donorországokat, hogy adományozzanak gyorsan és bőkezűen.

Szeptember 13-án adományozó konferenciát tartanak Genfben, hogy gyorsan növelni lehessen az afganisztáni humanitárius műveletek folytatásához szükséges forrásokat.

Az OCHA 193 millió dollárral emelte azt az összeget, amire a becslései szerint szüksége van ahhoz, hogy az év végéig fedezni tudja az afganisztáni rászorulók szükségleteit. Az ENSZ szerint kb. 11 millió embernek van szüksége élelemre, további 3,4 milliónak pedig alapvető egészségügyi ellátásra. A világszervezet ehhez összesen 606 millió dollárt kért a nemzetközi közösségtől. Az OCHA azzal indokolta a növekedést, hogy a tálibok hatalomátvétele miatt újabb igények merültek fel.

Idén több mint félmillióval nőtt a belső menekültek száma a tálibok offenzívája miatt, aminek az eredményeképpen a radikálisok augusztus 15-én harc nélkül bevették Afganisztán fővárosát, Kabult.

Az összeg fedezné az akut alultápláltságtól szenvedő több mint 1 millió gyerek és nő szükségleteit, a higiénia javításához kapcsolódó projekteket, valamint a gyerekek és a szexuális erőszak áldozatainak védelmét.

Elhúzódó konfliktus, súlyos szárazság, világjárvány

António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője, Stéphane Dujarric pénteken figyelmeztetett, hogy Afganisztánt azonnali humanitárius katasztrófa fenyegeti az elhúzódó konfliktus, a súlyos szárazság és a koronavírus-járvány miatt.

A világszervezet tavaly év végén 1,3 milliárd dollárt kért az afganisztáni helyzet kezelésére, de ennek csak a töredékét kapta meg.

Afganisztán a tálibok hatalomátvétele előtt is erősen függött a külföldi segélyektől, amik a költségvetésének 40 százalékát tették ki.

Gyerekek százainak nincs kísérője

Henrietta Fore, az UNICEF főigazgatója szintén a genfi sajtóértekezletén elmondta, hogy a tálib hatalomátvétel okozta kaotikus helyzetben sok gyerek szakadt el a szüleitől Afganisztánban, és közülük több száz bejutott a kabuli repülőtérre, ahonnan különböző országok az evakuáló repülőgépeiken elszállították őket.

photo_camera Fotó: Donald R. Allen/AFP

A többek között az USA-ba, Németországba, Katarba került gyerekek közül mostanra kb. 300-ról derült ki biztosan, hogy kísérő nélküli, és a UNICEF arra számít, hogy több ilyen is lesz. Nagyon fontos, hogy a kísérő nélküliként azonosított gyerekeket gyorsan azonosítsák, és biztonságban tartsák, amíg fel nem kutatják a szüleiket, és el nem érik, hogy visszakerüljenek az ő gondjaikba. Az UNICEF ebben segítséget nyújt minden országnak – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.