Az MNB is gyorsuló inflációt mért

gazdaság
2021 szeptember 08., 08:38
comments 26

Az MNB augusztusi inflációs alapmutatói lekövették a hivatalos inflációs adat, a fogyasztói árindex meglepő mértékű emelkedését, írja a Portfólió. A gazdasági lap beszámolója szerint a a júliusi csökkenés után újra emelkedett a keresletérzékeny termékek áremelkedési üteme, és június után újra 17 éves csúcsára szökött a ritkán változó árú termékek drágulása.

Az MNB számításai szerint az előző hónaphoz képest az infláció 0,3, míg a maginfláció 0,1 százalékponttal emelkedett, amit az üzemanyagok, az iparcikkek és a feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának emelkedése okozott.

Augusztusban a tavalyi évet meghaladó árdinamika elsősorban az élelmiszerekhez és az iparcikkekhez kapcsolódott. Ugyanakkor a piaci szolgáltatások inflációja nem változott az előző hónaphoz képest, ami arra utal, hogy a szolgáltatószektorban az újranyitáshoz kapcsolódó átárazások döntő része már megvalósult - írja elemzésében a jegybank. De a piaci szolgáltatások inflációja így is most a legmagasabb az elmúlt öt év augusztusi eredményeit vizsgálva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.