Szeptember 13-ig kérhetik ingyenesen a szülők a HPV elleni védőoltást

egészségyügy
2021 szeptember 08., 11:34
comments 1

A 7. osztályos, 12 évnél idősebb fiúk és lányok szülei szeptember 13-ig ingyenesen igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást az iskolákban. Az elmúlt két évben már a szülők több mint 80 százaléka kérte a HPV elleni védőoltást gyermekének. A HPV az intim területek bőrének érintkezésével is terjedhet, így nemi aktus sem feltétlenül szükséges a megfertőződéshez, ráadásul több típusa évekig tünetmentes.

„A nemzetközi ajánlások 9 és 14 éves kor közé teszik az oltás beadásának javasolt időpontját, de fontos szem előtt tartani, hogy az oltás akkor a leghatékonyabb, ha a szexuális élet megkezdése előtt adják be; ebben az esetben a HPV okozta daganatok igen jó eséllyel megelőzhetők”– mondja Dr. Póta György házi gyermekorvos.

A 15 év alattiak két oltást kapnak, a 15 év fölöttiek hármat, meghatározott időközönként. (Felnőtteknek az oltás három dózisa összesen kb. 150 ezer forintba kerül.)

Iskolás lányok HPV-oltást kapnak Hondurasban.
photo_camera Iskolás lányok HPV-oltást kapnak Hondurasban. Fotó: ORLANDO SIERRA/AFP

A méhnyakrákot szinte kivétel nélkül a HPV okozza, de legalább fél tucat rákos megbetegedés több mint 60 százalékánál is ez a kiváltó ok. A HPV évente körülbelül 3000 daganatos megbetegedésért felel hazánkban, ennek harmada tragikus kimenetelű.

Elterjedt tévhit, hogy a vírus csak a nőkre veszélyes, ugyanis a halálozások a férfiakat és nőket szinte ugyanolyan arányban érintik. A HPV-megbetegedések 30 százaléka a férfiakat érinti, daganatok valamint nemi szervi szemölcsök formájában. 2015-ben 1057 férfinél diagnosztizáltak HPV-fertőzéssel összefüggő daganatos megbetegedést, és ennek közel fele (!) halálos kimenetelű volt.

A fiúk oltása a saját egészségük védelmén túl a lányoknál jelentkező daganatos megbetegedések miatt is fontos: a fiúk bevonása az oltási programba további 40 százalékkal csökkentheti a méhnyakrák, valamint a hüvely és a szeméremtest megbetegedéseinek kockázatát a lakosságban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.