Szeptember 13-ig kérhetik ingyenesen a szülők a HPV elleni védőoltást

szeptember 8., szerda 11:34
1

A 7. osztályos, 12 évnél idősebb fiúk és lányok szülei szeptember 13-ig ingyenesen igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást az iskolákban. Az elmúlt két évben már a szülők több mint 80 százaléka kérte a HPV elleni védőoltást gyermekének. A HPV az intim területek bőrének érintkezésével is terjedhet, így nemi aktus sem feltétlenül szükséges a megfertőződéshez, ráadásul több típusa évekig tünetmentes.

„A nemzetközi ajánlások 9 és 14 éves kor közé teszik az oltás beadásának javasolt időpontját, de fontos szem előtt tartani, hogy az oltás akkor a leghatékonyabb, ha a szexuális élet megkezdése előtt adják be; ebben az esetben a HPV okozta daganatok igen jó eséllyel megelőzhetők”– mondja Dr. Póta György házi gyermekorvos.

A 15 év alattiak két oltást kapnak, a 15 év fölöttiek hármat, meghatározott időközönként. (Felnőtteknek az oltás három dózisa összesen kb. 150 ezer forintba kerül.)

Iskolás lányok HPV-oltást kapnak Hondurasban. Fotó: ORLANDO SIERRA/AFP

A méhnyakrákot szinte kivétel nélkül a HPV okozza, de legalább fél tucat rákos megbetegedés több mint 60 százalékánál is ez a kiváltó ok. A HPV évente körülbelül 3000 daganatos megbetegedésért felel hazánkban, ennek harmada tragikus kimenetelű.

Elterjedt tévhit, hogy a vírus csak a nőkre veszélyes, ugyanis a halálozások a férfiakat és nőket szinte ugyanolyan arányban érintik. A HPV-megbetegedések 30 százaléka a férfiakat érinti, daganatok valamint nemi szervi szemölcsök formájában. 2015-ben 1057 férfinél diagnosztizáltak HPV-fertőzéssel összefüggő daganatos megbetegedést, és ennek közel fele (!) halálos kimenetelű volt.

A fiúk oltása a saját egészségük védelmén túl a lányoknál jelentkező daganatos megbetegedések miatt is fontos: a fiúk bevonása az oltási programba további 40 százalékkal csökkentheti a méhnyakrák, valamint a hüvely és a szeméremtest megbetegedéseinek kockázatát a lakosságban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt