Egyre fiatalabbak kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre Horvátországban a járvány miatt

járvány
2021 szeptember 09., 16:48
comments 4

Horvátországban a járvány negyedik hullámában egyre fiatalabbak szorulnak kórházi kezelésre és gépi lélegeztetésre, tájékoztatta a horvát kormányt a csütörtöki kormányülésen Vili Beroš egészségügyi miniszter. Mint mondta, a harmadik hullámhoz képest hat évvel csökkent a kórházi kezelésre szorulók átlagéletkora, gépi lélegeztetésre pedig már a 64-69 évesek is rászorulnak.

Covid-szabályok a dubrovniki óváros északi kapujánál kiplakátolva.
photo_camera Covid-szabályok a dubrovniki óváros északi kapujánál kiplakátolva. Fotó: HUGHES HERVE / HEMIS.FR/Hemis via AFP

Horvátországban szeptemberre komolyan berobbant a járvány, heti átlagban már 5360 új esetet regisztrálnak. Az új fertőzöttek 81,2 százaléka nem volt beoltva. A gépi lélegeztetésre szorulók esetén ez az arány 94 százalék.

Beroš tájékoztatása szerint fontos különbség még az előző hullámokhoz képest, hogy a delta variáns miatt sokkal gyorsabban alakulnak ki szövődmények, és eleve sokkal súlyosabb a betegek kórképe, vagyis lélegeztetőgépre is hamarabb kerülnek, mint a harmadik hullámban.

Beroš szerint a negyedik hullám azért szabadulhatott el ennyire az országban, mert alacsony az átoltottak aránya, és az emberek nem tartják be a járványügyi korlátozásokat. Horvátországban a felnőtt népesség 51,8 százaléka, 1.75 millió ember kapta meg legalább az első oltását - az ország népessége négymillió. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.