Külön kormányrendelet szabályozza, hogy ne vonatkozzon szabály az MCC budapesti központjának építkezésére

gazdaság
2021 szeptember 09., 04:47
comments 3

A Gellérthegy oldalában épülő Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) már tavaly is szabad kezet adott a kormány, miszerint kimondták, hogy

  • nem kell lefolytatni építészeti-műszaki tervpályázati eljárást,
  • településképi véleményezési eljárást
  • és településképi bejelentési eljárást,
  • illetve nem kell beszerezni építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt sem.

A hvg.hu szerint most pedig azt is külön kimondták, hogy nem kell alkalmazni az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendeletet (OTÉK), ha a kormány által megállapított egyedi szabályok attól eltérnek.

photo_camera Az MCC budapesti központjának megtervezésére kiírt tervpályázat győztes pályaműve a Napur Architect Kft-től.

A lap szerint miután a kormány hivatalnokai pontonként átnézték a kerületi rendeletet, gyakorlatilag testre szabták a kormányrendeletet, amibe olyanokat írtak, hogy nem kell alkalmazni belőle a 30. § (6) bekezdés b) pont 4. alpontját, vagyis azt, hogy „a szabadonálló épület utcai építési vonalra merőlegesen mért vetületi hossza – ha a szabályozási terv ettől eltérően nem rendelkezik – legfeljebb 20 méter lehet.”

Az MCC építésekor így az sem érvényes, hogy „az építmények megvalósítása során a telek természetes terepfelületét és az értékes növényállományt megváltoztatni nem szabad”, mert ebben az esetben lett egy „kivéve”, miszerint a jelenlegi növényállománytól igenis meg lehet szabadulni, „ha az a rendeltetésszerű építmény-, illetve telekhasználat műszaki követelményeinek biztosítása érdekében szükséges”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.